Proteklog vikenda u Irigu su održani 20. Pudarski dani, privredno-turistička manifestaciji čiji je cilj promocija vinogradarstva i podrumarstva koje je razvijeno u ovom živopisnom gradiću podno Fruške gore.


– Želja nam je da postepeno ova manifestacija postane i sajam vina – kaže jedan od osnivača Stevan Kazimirović.

U takmičarskom delu je učestvovalo 16 vinara. Najbolji roze je imao Đorđe Malešević, belo vino Ilija Cvejić, a crveno Ivica Rušpaj. Sva trojica su iz Iriga. Mihajlo Putica iz Dobrodola proizveo je najbolji bermet, a najbolju rakiju od grožđa ispekao je Sava Odrovački iz Rivice. Za najbolji je proglašen vinograd Mirjane Živković, a najteži grozd (1,9 kg) na takmičenje je doneo Dejan Jojić iz Iriga.

Za ovu manifestaciju je karakterističan i defile maski i fenjera od bundeva u kojem učestvuju mališani iz vrtića i osnovnih škola iriške opštine. Kuvao se i tradicionalni pudarski paprikaš, a održan je i koncert folklornih ansambala, pozorišne predstave, kao i rok koncerti Crvene jabuke i Bajage i instruktora. Na kraju ove manifestacije Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je proglašen za budućeg gospodara „Pudarskih dana“ u Irigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari