Mada neki istoričari doživljavaju Francusku i Britaniju kao stare rivale, i kao argument za takvu tvrdnju navode Bitku kod Vaterloa, pojedini analitičari ocenjuju da su dve države u proteklih 12 godina osnažile vojnu saradnju.

Bivši francuski predsednik Žak Širak i nekadašnji britanski premijer Toni Bler smatraju se pokretačima te inicijative, budući da su se snažno zalagali za unapređenje sistema bezbednosti i odbrane na Starom kontinentu, a takvu praksu nastavili su njihovi naslednici na visokim funkcijama, Nikola Sarkozi i Gordon Braun.

Stoga, stiče se utisak da su dve najveće vojne i nuklearne sile u Evropi zaboravile na rivalstvo, što potvrđuje i činjenica da su članovi vlade u Londonu izrazili zadovoljstvo zbog Sarkozijeve odluke da vrati državu u komandne strukture NATO. Istovremeno, dve države sarađuju kada je reč o prodaji i kupovini oružja, i razmenjuju podatke o obuci i taktikama. Ilustracije radi, francuska kompanija „Tejls“ učestvovala je u izgradnji dva britanska ratna broda, dok je Francuska u decembru 2009. naručila od britanske kompanije „BAE sistems“ 129 oklopnih vozila.

Iako postoje razlike u pogledu strategije, francuski generali i admirali imaju visoko mišljenje o britanskim kolegama, dok Britanci odaju priznanje francuskim trupama u Africi i Avganistanu. Takvi stavovi postali su još izraženiji nakon približavanja Francuske Alijansi, ali postoje nagoveštaji da bi činjenica da se Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel zalažu za uspostavljanje novih vojnih struktura Evropske unije, čemu se protivi London, mogla da ugrozi saradnju Britanaca i Francuza u tom domenu.

Sarkozijev strah od Kamerona

Dobri poznavaoci prilika u Francuskoj tvrde da Sarkozi gaji bojazan da bi pobeda britanskih konzervativaca na narednim opštim izborima mogla da označi radikalan zaokret u politici Londona, što bi, između ostalog, podrazumevalo distanciranje Britanije od EU. Neimenovani zvaničnici u Parizu izjavili su da francuski predsednik smatra da bi lider Konzervativne stranke Dejvid Kameron u slučaju da nasledi Brauna na premijerskoj funkciji osujetio višegodišnje napore koje je London preduzimao u cilju približavanja Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari