Dom zdravlja i izdvojeno odeljenje užičke Bolnice u Novoj Varoši biće domaćini 32. Sabora lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore, koji će ove godine održati 16. i 17. septembra.


Organizatori ovog tradicionalnog skupa očekuju da će se ovog puta na Saboru okupiti oko 150 učesnika iz Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Pljevalja, Bjelog Polja , Berana . Teme koje će biti okosnica skupa su : zdravstvena zaštita majke i deteta, hronične nezarazne bolesti i maligna oboljenja, a lekari – učesnici sabora imaće priliku da razgovaraju i o drugim aktuelnostima u oblasti savremene medicine.

– U radnom delu Sabora lekara, svoje ogromno znanje i iskustva preneće našim kolegama eminentni stručnjaci, među kojima su dr Branimir Nestorović, dečji pulmolog Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, docent dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog pri Institutu za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije i doc.dr Nenad Ilijevski, vaskularni hirurg pri Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ – ističe dr Sanja Vranić, direktor ovdašnjeg Doma zdravlja, izražavajući nadu da će, uz Opštinu Nova Varoš kao pokrovitelja događaja, organizaciju Sabora u značajnijoj meri finansijski podržati i ovdašnji privredni kolektivi i privatna preduzeća i firme.

Inače, prvi sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore, na inicijativu lekarskih komora i društava tada dve Republike bivše Jugoslavije, održan je davne 1971. godine i uz kraće pauze nastavlja tradiciju do današnjih dana. Nakon svakog ovog skupa u oblasti medicine objavljivani su naučni zbornici, koji su bili korisni priručnici u radu lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari