U velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu održan je tradicionalni, 5. po redu, Sabor poljoprivrednika kome je prisustvovala i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Predstavnik organizatora Sabora, Slađan Stević, koji je u Gradskom veću zadužen za poljoprivredu, smatra da požarevački kraj zaslužuje da bude u vrhu po poljoprivrednoj proizvodnji i naglašava da će naredne godine raditi na tome da se kroz subvencije pomogne proizvođačima.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić predložio je da država omogući lokalnim samoupravama koje su u finansijskoj mogućnosti više oblika ulaganja u razvoj poljoprivrede, kao i da, pored klasične poljoprivredne proizvodnje, treba razvijati i ostale grane poput stočarstva, voćarstva i povrtarstva. On je napomenuo i da je potrebno pronaći način da svi poljoprivredni proizvođači budu u mogućnosti da svoje proizvode plasiraju na domaće i strano tržište.

Snežana Bogosavljević Bošković podsetila je da su ove godine uspeli da obezbede pomoć poljoprivrednicima u poplavljenim područjima uz pomoć donatora i zahvaljujući uštedama obezbedili dodatna sredstva za subvencije poljoprivrednicima.Ona je najavila da bi sutra na sednici Vlade Republike Srbije trebalo da se usvoji nova uredba kojom će se deo sredstava kroz rebalans proslediti poljoprivrednicima. Bošković je takođe napomenula da je ministarstvo poljoprivrede uspelo da završi skrininge u tri pregovaračka poglavlja koji se odnose na poljoprivredu u procesu pristupanja EU. Zahvaljujući implementaciji IPA programa, koji je za srpsku poljoprivredu od izuzetnog značaja, Srbija sada može da pristupi većim finansijskim sredstvima i tako obezbedi značajan doprinos za razvoj poljoprivrednih kapaciteta.Očekivana sredstva su 175 miliona evra, za koja će poljoprivrednici moći da konkurišu krajem sledeće godine.

Na svečanosti su uručene nagrade najzaslužnijim proizvođačima koji su ostvarili izuzetne rezultate u 2014.godini. Nagrađenu su: Mirko Milić, proizvođač pečuraka iz Petke, Mladen Mitić za stočarsku proizvodnju iz Bara, Nikola Živković u ratarskoj proizvodnji iz Kličevca i Marko Spasić za proizvodnju suncokreta iz Živice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari