Gubitak američke kontrole nad prilivom oružja u Irak prekjuče je ponovo izbio na svetlost dana, pošto je obelodanjeno da su italijanski istražitelji za borbu protiv kriminala otkrili navodnu isporuku od 105.000 pušaka za koje visoka komanda SAD nije znala. Italijanski tim, u okviru istrage pod imenom Operacija Parabelum, sprečio je prodaju u vrednosti od 20 miliona evra i tom prilikom uhapsio četiri osobe.

Gubitak američke kontrole nad prilivom oružja u Irak prekjuče je ponovo izbio na svetlost dana, pošto je obelodanjeno da su italijanski istražitelji za borbu protiv kriminala otkrili navodnu isporuku od 105.000 pušaka za koje visoka komanda SAD nije znala. Italijanski tim, u okviru istrage pod imenom Operacija Parabelum, sprečio je prodaju u vrednosti od 20 miliona evra i tom prilikom uhapsio četiri osobe. Izgleda da je isporuku naredilo iračko ministarstvo unutrašnjih poslova.
Visoka američka komanda u Iraku priznala je da nije bila upoznata s takvim nalogom, iako je iračko ministarstvo obavezno da obavesti Amerikance pre nego što se odluči na kupovinu oružja. Potpukovnik Danijel Vilijams, pripadnik Multinacionalne bezbednosne prelazne komande u Iraku (MNSTC-I), odgovorne za obuku iračke bezbednosne vojske i policije, rekao je: „Irački zvaničnici nisu obavestili MNSTC-I o kupovini“.
Zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova insistirao je da je oružje uglavnom bilo namenjeno pripadnicima iračke policije u provinciji Anbar. Ali, imajući u vidu blisku vezu između šiitske vlade i šiitskih ekstremista, kao i neregularan nalog za nabavku oružja, otkriće je izazvalo sumnju da su moguće krajnje odredište bili ekstremisti, ili njima bliske policijske jedinice.
Obustavljanje kupovine dogodilo se samo nedelju dana pošto je kongresni istražni tim otkrio da Pentagon ne može da opravda 190.000 komada oružja koje su obezbedili Amerikanci, a koje je nestalo u Iraku od invazije iz 2003. Bila bi to još jedna spektakularna greška u nizu onih koje su počele odmah posle invazije, kada Amerikanci nisu uspeli da zaštite iračka vojna skladišta oružja od pljački i kompletnog razoružavanja iračke vojske.
Istražitelji za borbu protiv kriminala slučajno su otkrili pogodbu o kupovini oružja dok su pratili grupu osumnjičenih italijanskih trgovaca narkotičkim sredstvima. Očekujući da će naići na drogu tokom pretresanja prtljaga jednog od osumnjičenih putnika na letu za Libiju ranije ove godine, policajci su umesto toga naišli na šlemove, neprobojne prsluke i kataloge za kupovinu oružja. Daljom istragom došli su do grupe italijanskih biznismena, uključujući i Masima Betinotija, koji su optuženi za trgovinu oružjem u Libiji i Iraku. U novembru je jedna iračka kompanija od Benotijeve firme na Malti poručila 100.000 jurišnih pušaka i 10.000 mitraljeza za iračko ministarstvo unutrašnjih poslova, uz objašnjenje da su „iračke i američke vlasti odobrile kupovinu“. Iračka kompanija poriče da je prekršila zakon. Do decembra su Italijani otkrili bugarskog državljanina odgovornog za dostavljanje 50.000 AKM pušaka, 50.000 AKMS pušaka i 5.000 PKM mitraljeza.
Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da komentariše taj slučaj u javnosti, ali je jedan neimenovani zvaničnik potvrdio da je ministarstvo tražilo oružje. Upitan da komentariše nelegalne kanale o nabavci oružja, on je rekao da ministarstvo „ne traži od nabavljača informacije o tome kako je oružje nabavljeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari