Jubilarni, deseti maraton u organizaciji Astronomskog magazina iz Novog Sada, održava se od danas do nedelje, 3. aprila, na Andrevlju, u Centru za privredno-tehnološki razvoj Vojvodine “CePTOR”. Pored domaćih maratonu će prisustvovati i takmičari iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Slovačke. Za maraton je prijavljeno više od 20 ekipa.


Mesijeov maraton je osmatračko takmičenje u kojem je cilj da se u toku jedne noći na nebu pronađe što više od 110 objekata iz kataloga čuvenog francuskog astronoma Šarla Mesijea, koji je napravio Katalog maglina i zvezdanih jata. Objekti iz Mesijeovog kataloga razbacani su po nebu pa se svaki od njih najbolje vidi u neko svoje vreme, ali najviše njih na prelazu zime u proleće, odnosno ovih dana. Za astronome amatere taj izazov prerastao je u takmičenje u kojem se svako trudi da ih otkrije više od ostalih. Traganje (maraton), traje tokom cele noći. Mesijeovi objekti, inače, spadaju u najlepše koji postoje na nebu.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, večeras i tokom noći biće organizovano slobodno osmatranje za posetioce i goste, ali će to biti i prilika da se takmičari upoznaju sa nebom nad Fruškom gorom i tako pripreme za takmičenje. U slučaju lošeg vremena u jednoj od kongresnih sala biće održana serija kratkih predavanja te projekcija naučno popularnih filmova. Tokom dvodnevnog skupa biće održan niz predavanja, a organizovaće se i zvanični razgovori sa predstavnicima astronomskih društava. Predstavnici svake zemlje imaće prilike da ostalima predstave najvažnije aktivnosti u svojoj zemlji, a definisaće se i okviri buduće saradnje. Takmičenje između subote i nedelje trajaće tokom cele noći, a ovaj po svemu jedinstven maraton završava se u nedelju proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada.

Nebeski događaji

U noći između petka i subote u dometu teleskopa će biti Saturn i Pluton, zatim, u cik zore, Venera. U prvim večernjim satima subote moći će da sa posmatra Jupiter, zatim Saturn. Najbolje vreme za posmatranje objekata dubokog neba, a to su baš oni koje takmičari traže, jeste između 20.33 i 4.55 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari