Amerika danas obeležava šestu godišnjicu od terorističkih napada 11. septembra 2001, kada je stradalo gotovo 3.000 ljudi, u atmosferi mračnih razmišljanja i gorkih sećanja na događaj koji i danas budi strah kod građana te zemlje. Taj tragični događaj obeležio je rođenje novog veka.

Amerika danas obeležava šestu godišnjicu od terorističkih napada 11. septembra 2001, kada je stradalo gotovo 3.000 ljudi, u atmosferi mračnih razmišljanja i gorkih sećanja na događaj koji i danas budi strah kod građana te zemlje. Taj tragični događaj obeležio je rođenje novog veka. Bez 11. septembra teško je zamisliti invaziju na Irak i Avganistan. Bez napada na dve kule bliznakinje ne bi bilo velikog Odeljenja za nacionalnu bezbednost, niti izuvanja obuće na aerodromskim bezbednosnim punktovima.
Dva dana pre obeležavanja godišnjice Frensis F. Tounsend, savetnik američkog predsednika Džordža Buša za nacionalnu bezbednost, odbacio je Bin Ladena, lidera Al Kaide, kao „virtuelno impotentnog“. Njegovi komentari usledili su tri dana pošto se lider Al Kaide pojavio na video snimku i najavio obraćanje narodu Amerike. Teroristički lider je uporedio rat u Iraku s Vijetnamom i pohvalio akciju 19 otmičara aviona koji su izveli napad.
Američki predsednik rekao je juče da nas snimak „podseća na opasan svet u kojem živimo“. Džon Keri, demokratski predsednički kandidat na izborima 2004, odredio je najnovije Bin Ladenovo pojavljivanje i njegovu poruku kao „neuspeh američke administracije da ga uhvati i ubije“. Stručnjaci pokušavaju da ustanove da li je video snimak obelodanjen kao signal sledbenicima Al Kaide da krenu u novi napad, rekao je Tounsend.
U nedelju je u Vašingtonu na hiljade ljudi učestvovalo u trećoj godišnjoj Šetnji slobode do zgrade Pentagona, organizovanoj u znak sećanja na žrtve terorističkog napada iz 11. septembra, ali i u znak poštovanja prema svim Amerikancima koji se bore u Iraku i Avganistanu. Usled napada na zgradu Pentagona stradalo je 184 osobe, ne uključujući pet terorista koji su se nalazili u otetom američkom avionu.
Kent Solhejm (34), koji je u invalidskim kolicima otkako je u julu ranjen tokom borbi u Iraku, rekao je da je „srećan što je živ“. Reč je o važnom događaju koji moramo pamtiti. Bitno je da se okupljamo svake godine kako naša deca ne bi zaboravila šta se dogodilo“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari