Veliki i moćni Dunav, kakav je u svom donjem toku, najbolje se može upoznati sa vode, iz čamca, pa zato iz godine u godinu tradicionalna Đerdapska regata koju Kajakaški klub Tekija organizuje desetak godina unazad, ima sve više učesnika. Zaljubljenika u Dunav koji će gotovo stotinu kilometara od Tekije do Kusjaka prevaliti u čamcima, na ovogodišnjoj, inače osmoj po redu Đerdapskoj regati biće oko 150.

– Na ovogodišnjoj Đerdapskoj regati između 30 i 40 plovila, a posade su iz gotovo čitave Srbije, Kruševca, Jagodine, Beograda, Novog Sada, Zaječara, Negotina i domaćina iz opštine Kladovo, od petka do nedelje ploviće od Tekije do Kusjaka. Prvog dana ( petak, 24.07) prelazi se etapa od 26 kilometara i u njoj je sigurno najatraktivniji prolazak kroz brodsku prevodnicu u HE Đerdap 1. Druga etapa je najduža, 46 kilometara od Male Vrbice do Brze Palanke, dok trećeg poslednjeg dana učesnici regate prelaze 20 kilometara razdaljine od Brze Palanke do Kusjaka – kaže predsednik Kajakaškog kluba Tekija Vukašin Radić.

– Vrsta plovila, da li se vesla ili čamce pokreću motori, nije od presudnog značaja. Naša regata nema takmičarski, već turistički karakter. Pošto prosečno prelazimo pet do šest kilometara na sat, imamo dovoljno vremena za razgledanje i uživanje u svim lepotama koje Dunav ima – naglašava Radić.

Plaža na Kusjaku poslednja je stanica Đerdapske regate. Jedan deo učesnika, jahte i jači motorni čamci, vratiće se uzvodno Dunavom, dok se za povratak drugih organizator pobrinuo obezbedivši autobus i teretna vozila za prevoz plovila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari