Donald Tramp, vodeći kandidat republikanaca za predsedničku nominaciju, eksploatiše ozlojeđenost i strahove radničke klase kako bi prikupio poene u svojoj kampanji, izjavio je predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama. Predsednik SAD je takođe rekao da neki od napada upravljenih ka njemu potiču iz činjenice da je prvi Afroamerikanac na čelu Bele kuće, prenosi Njujork tajms.

Demografske promene i ekonomski potresi, uključujući „stagnirajuće“ plate i prihode, značili su da su posebno „plavi okovratnici imali puno problema u ovoj novoj ekonomiji, gde više ne dobijaju iste ugovore koje su imali kada su išli u fabriku i mogli da izdržavaju svoje porodice jednom platom“, rekao je Obama u juče objavljenom intervjuu za Nacionalni javni radio.

„Povežite ove stvari i to znači da će biti mogućeg besa, frustracije, straha – nešto od toga je opravdano, ali pogrešno usmereno“, dodao je predsednik. „Mislim da neko poput gospodina Trampa to iskorišćava. On to eksploatiše u svojoj kampanji“, rekao je Obama.

Ovi komentari bili su prvi oštriji Obamin odgovor Trampu otkako je ovaj predložio da se muslimanima zabrani da ulaze u SAD reagujući na masovno ubistvo u kalifornijskom mestu San Bernardino, navodi Njujork tajms. „Napad je izveo verenički par očigledno radikalizovanih muslimana“, a žena je ušla u SAD pomoću vereničke vize, podseća list.

U intervjuu kojim je pokriven niz tema urađenom dan pre no što je Obama prošlog petka napustio Vašington i sa porodicom otišao na dvonedeljni odmor na Havaje, on je branio svoj pristup problemu Islamske države. On je odbacio stav da ta militantna grupa predstavlja egzistencijalnu pretnju po Sjedinjene Države, iako je dopustio da su kritike koje su mu bile upućene pošto nije adekvatno objasnio svoju strategiju bile „legitimne“.

Obama je takođe opisao svoje gledište u vezi sa strahovima na kojima je Tramp pokupio poene, objašnjavajući da neki birači koji brinu zbog njegovog mandata u Beloj kući i koji sumnjaju u njegov patriotizam zapravo „reaguju na činjenicu da je on prvi crni predsednik“.

„Ako govorite o određenim delovima Republikanske stranke koji sugerišu da sam ja nekako drugačiji, da sam musliman, da sam nelojalan zemlji, i tako dalje… što nažalost dobija nešto podrške u nekim džepovima Republikanske stranke, i što su artikulisali neki njihovi izabrani zvaničnici – reći ću da je to prilično upućeno meni, i ko sam ja i kakvo je moje poreklo. Na neki način ja bih mogao da predstavljam promenu koja ih brine“, rekao je Obama.

„To ne znači da svako ko prigovara mojim politikama možda nema savršeno dobre razloge za to“, dodao je predsednik SAD. On je primetio da, na primer, birači koji žive u oblastima zavisnim od uglja mogu kriviti njega zato što su izgubili radna mesta.

Obama je nastojao da pošalje poruku belim biračima koji nemaju fakultetsko obrazovanje, i među kojima je dobio samo 36 odsto glasova kada je bio po drugi put izabran 2012, navodi Njujork tajms. „Republikanci stoje prilično dobro u toj grupi, mada je to deo biračkog tela koji se smanjuje“, piše list.

Kada je o Islamskoj državi reč, Obama je „uveren da ćemo mi prevladati“. „Ovo je ozbiljan izazov – ISIS je zarazna, gadna organizacija koja je našla efektivna uporišta na obezvlašćenim prostorima u Siriji i delovima zapadnog Iraka“, rekao je Obama komentarišući napade koje je ta grupa organizovala u Parizu i očigledno nadahnula u San Bernardinu, piše Tajms. „Ali za nas je takođe važno da stvari posmatramo unapred, a to nije organizacija koja može da uništi Sjedinjene Države“, ocenio je američki predsednik.

On je kritikovao medijski pristup problemu Islamske države. „Ako ste gledali televiziju u poslednjih mesec dana, sve što ste mogli da čujete jeste da ti momci sa maskama ili crnim zastavama mogu da dođu po vas. Zato razumem zašto su ljudi zabrinuti“, kazao je Obama. Na pitanje da li Islamska država manipuliše informativnim organizacijama, on je odgovorio: „Znate, mediji jure rejting. To je legitimna informativna priča“.

Protiv zone zabrane leta

Obama je odbacio kritike republikanskih predsedničkih kandidata koji su predlagali da se Islamska država zaspe „tepisima bombi“, kao i ideju Hilari Klinton, vodećeg kandidata za predsednika njegove stranke, da SAD uspostave zonu zabrane leta nad Sirijom. Prema njegovim rečima, to bi zahtevalo slanje znatnih kopnenih trupa i ne bi naškodilo Islamskoj državi pošto ona nema ratno vazduhoplovstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari