Mit Romni je konačno formalizovao ono što je dugo bilo izvesno – osvojio je kandidaturu republikanaca za predsednika SAD, koja će biti ozvaničena na partijskoj konvenciji na Floridi u avgustu. Sa osvojenih 71 odsto glasova na preliminarnim izborima u Teksasu te samim tim i 155 glasova delegata plus već sakupljenih 1.086 u drugim državama jasno je da je Romni došao do magične brojke – 1.144, čime je okončao dug put da bi postao izazivač Baraku Obami na novembarskim izborima.


Dok su prebrojavani glasovi u Teksasu, Romni je sakupljao novac u Las Vegasu na dobrotvornom skupu koji je organizovao Donald Tramp, poznati milijarder, trgovac nekretninama i TV zvezda, koji ga je još početkom godine podržao u trci za nominaciju i dosta mu pomogao na ovom putovanju. Samo nekoliko sati ranije, međutim, nepredvidivi i nekonvencionalni Tramp ponovo će oživeti teoriju zavere koja dovodi u pitanje da je predsednik Obama rođen u Americi, čime je, navode stručnjaci, zasenio Romnijev uspeh. Biznismen, koji je 1999. bezuspešno pokušao da uđe u predsedničku trku, u intervjuu za CNN doveo je u pitanje autentičnost Obaminog izvoda iz knjige rođenih, koji pokazuje da je Obama rođen na Havajima.

Iako je slične komentare Tramp saopštio u još nekoliko intervjua, Romni se u utorak nije distancirao od Trampovih navoda, istakavši samo da je to lično mišljenje bogataša. „Ne slažem se uvek sa ljudima koji me podržavaju. Isto tako ni oni se u svemu ne slažu sa mnom. Ali, potrebno mi je da osvojim 50,1 odsto glasova i više“, kazao je Romni. Dvosmislen odgovor republikanskog predsedničkog kandidata na Trampove provokacije izazvao je oštre kritike Obaminog tabora. Ubrzo je pušten u javnost video u kojem se upoređuje Romnijevo odbijanje da se distancira od Trampa sa ponašanjem Džona Mekejna, republikanskog kandidata 2008, koji je na nekoliko javnih događaja podstrekivao priče da Obama nije Amerikanac i naglašavao da je musliman.

U svakom slučaju pred Romnijem su veliki zadaci i izazovi – pridobiti preostale partijske konzervativce koji sumnjaju da je u stanju da obavi važan posao na najbolji mogući način. S druge strane, suočiće se sa finansijski dobro potkovanim Obamom, koji ima proveren tim u trci u kojoj će presudnu ulogu odigrati ekonomija. Predviđanja su da će izbore rešiti vrlo mali procenat birača i to u državama poput Ohaja, Floride i Virdžinije.

Pred bivšim guvernerom iz Masačusetsa je podugačak spisak obaveza pred njegov duel sa Obamom – od izbora kandidata za potpredsednika do sakupljanja stotina miliona dolara potrebnih za kampanju. Bez obzira na ishod, Romni je već ušao u istoriju kao prvi mormon koji je stekao kandidaturu jedne od dve velike partije u SAD. Takođe je i ućutkao sve analitičare koji su dugo vodili debatu o tome u kojoj meri će religija osujetiti njegov izborne šanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari