"Barabe i nitkovi": Reakcije na transparente "Ako bolujete od zaborava, onda letujte u Hrvatskoj" 1Foto: N1, Ilustracija: Danas

Na svim nadvožnjacima na auto-putu od Autokomande do pumpe Zmaj u Beogradu juče su razvijeni transparenti na kojima piše „Ako bolujete od zaborava, letujte u Hrvatskoj“, Sagovornici Danasa kažu da ovakve poruke ne doprinose pomirenju, ali i da su režirani od strane vlasti kako bi se skrenula pažnja sa bitnijih tema.

Spisateljica Vedrana Rudan je u svom stilu prokomentarisala ovu pojavu u Beogradu.

„Treba li baš sve komentirati? Ovo i da hoću ne mogu. Ne ljetujem u Hrvatskoj pa ne znam o čemu se radi“, bila je kratka Vedrana Rudan.

Televizijski voditelj Ivan Ivanović, koji se u upravo nalazi na letovanju u Rovinju, za Danas kaže da se na ovakve stvari ne treba ni obazirati.

„Ne patim od zaborava, ali godinama letujem u Hrvatskoj. Ne razumem šta bi uopšte trebalo da predstavljaju ti natpisi. Ako se aludira na patriotizam, onda to nema veze sa tim. To gde neko letuje nema nikakve veze sa patriotizmom. On se iskazuje na mnogo drugih načina, ali ne tako što se neko poziva da ne letuje u Hrvatskoj“, kaže Ivanović.

„Ovde u Hrvatskoj radi preko 8.000 Srba u sezoni i nemaju nikakvih problema. Svaki dan se susrećem sa Srbima koji su došli u Hrvatsku na letovanje i niko mi još nije rekao da je imao nekakvih problema ili da se oseća neprijatno“, naglašava Ivanović.

Profesor na Pravnom Fakultetu u Novom Sadu, Bojan Pajtić ističe da su ovakve akcije izrežirane od strane vlasti koja time želi da skrene pažnju sa gorućih pitanja.

„Srpski režim je korumpiran, nesposoban i nekompetentan. Čine ga, mahom, intelektualne i moralne nakaze. Da bi zabašurili nove pljačke, proteste zbog Rio Tinta i, sa Vučićem dogovoreno, preuzimanje srpskih pošta na severu Kosova od strane Prištine, spremni su da po hiljaditi put svađaju ljude različitih nacija i veroispovesti. Busali su se i devedesetih, ovi isti, u patriotska prsa, a kada su ljudi iz Krajine krenuli da beže, nisu ih puštali u Beograd. Njihov patriotizam meri se kvadratima stanova koje su dobijali kada je Srbija bombardovana. Barabe i nitkovi, za koje je patriotizam uvek i samo visokoprofitna delatnost“, navodi Pajtić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović za Danas kaže da treba da se prestane sa kopanjem po ranama prošlosti.

„Vreme je da počnemo da se navikavamo na normalan život, a takve poruke tome ne doprinose. Mora da se prestane sa kopanjem po ranama žrtvi i njihovih porodica i da se od svega pravi rat, pa i od odmora. Što se mene tiče, ko god da letuje u Hrvatskoj ja mu želim prijatan i lep odmor, baš kao i onima koji putuju u Grčku, Crnu Goru, Albaniju, Tursku, Italiju ili bilo koje mesto na svetu“, kaže Grbović.

Slična kampanja u Beogradu bila je i 2011. godine, kada su se pojavile nalepnice sa istim sadržajem, koje su i tada lepili pripadnici Srbske akcije, kako su sami naveli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari