Transparentnost: Nova antikorupcijska strategija ne pruža garancije za otklanjanje problema 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Transparentnost Srbija ocenila je da nova antikorupcijska strategija koju je usvojila Vlada Srbije ne pruža dovoljne garancije za otklanjanje nekih od glavnih uzroka korupcije, čak i ako se dokument bude u potpunosti poštovao.

Opšteg cilja Strategije je porast Indeksa percepcije korupcije Transparency International sa ovogodišnjih 36, na 43 poena do kraja 2028, što nije naročito ambiciozan cilj s obzirom na to ja prosek Evrope čak 57, a upitno je da li će i takav cilj biti dostižan na osnovu mera koje su planirane.

„Još snažniji pokazatelj nedovoljne ambicioznosti jeste to što Vlada Srbije planira da do kraja 2028. ispuni samo 35 odsto preporuka GRECO koje se odnose na suzbijanje korupcije u izvršnoj vlasti i policiji. Reč je inače o obavezama koje je Srbija inicijalno trebalo da ispuni još krajem prošle godine, a novi rok dobijen od GRECO je kraj 2026.“, naveli su u saopštenju.

Transparentnost dodaje da je u pripremi Strategije, tokom proleća 2023, izrađeno više kvalitetnih analiza rizika za pojedine oblasti, ali je samo deo tog materijala uzet u obzir pri izradi ovog akta, a izveštaj sa javne rasprave io nacrtu, organizovane prošlog leta, do danas nije objavljen.

„S druge strane, primetno je da su u konačnom tekstu Strategije uvažene neke od primedbi koje je dala Evropska komisija, pa se ovaj dokument osvrće na prelazna merila iz Poglavlja 23 i preporuke GRECO“, navela je TS uz pohvalu što je strategija uopšte doneta 5,5 godina nakon isteka prethodne.

Transparentnost Srbija je ranije predložila da ovu Strategiju, kao i prethodne (iz 2005. i 2013) donese Skupština, a ne Vlada, jer je samo na taj način Strategija mogla da predvidi obaveze za sam parlament, predsednika Republike, nezavisne državne organe i pravosuđe, kao i da predvidi promene u Ustavu koje bi bile od značaja za borbu protiv korupcije.

Kad je reč o represiji korupcije, nije pomenut ključni nedostatak sadašnjeg sistema – situacija u kojoj bez odgovora javnog tužilaštva ostaju brojne sumnje na korupciju iznete u javnosti, čak i kada su bile dokumentovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari