Informacija o Koridoru 10, odnosno brdska ili dolinska varijanta, podelila je odborničku većinu u SO Pirot, jer je G17 plus tražio da se ta tačka odloži i pribavi kompletna dokumentacija, dok je DS zahtevala formiranje radne grupe. Na kraju su odbornici, većinom glasova, zaključili, odnosno doneli kompromisno rešenja da lokalna samouprava formira tim koji će pregovarati sa vladom o varijanti autoputa i da se sve varijante deonice kroz ovu opštinu predstave građanima. Tokom gotovo tročasovne rasprave rečeno je da nema mnogo vremena za čekanje i da je Koridor 10 od velikog značaja za ovu opštinu.


Zamenik šefa odborničke grupe G17 plus Radovan Ilić kaže da je ova stranka predložila odlaganje rasprave o ovoj temi i da niko nije odbacio raniju skupštinsku odluku o brdskoj varijanti.

– O varijantama autoputa treba da se izjasni stručna javnost, a tek onda odbornici – rekao je Ilić, dodajući da ukoliko se bude glasalo da će odbornici ove stranke biti uzdržani.

Šef odborničke grupe DS Miroljub Vidanović slaže se da je izgradnja Koridora 10 kapitalna investicija, ali da odluka o najboljoj varijanti ove saobraćajnice kroz pirotsku opštinu ne može da se donosi preglasavanjem već konsenzusom.

– Moramo da usaglasimo stavove i formiramo radno telo koje će pregovarati sa vladom, a kada budemo imali sve potrebne informacije o prednostima jedne ili druge varijante onda možemo da donosimo i kvalitetna rešenja – kaže Vidanović.

Do višečasovne rasprave u pirotskom parlamentu je došlo jer je Vlada Srbije početkom oktobra donela novu Uredbu kojom se ponovo predviđaju četiri varijante iako se SO Pirot pre pet godina, kao i vlada, izjasnila za brdsku varijantu. U međuvremenu je u javnosti figurirala i dolinska varijanta.

– Ponovo smo se vratili na početak, u 2004. godinu, kada se govorilo o dve dolinske i dve brdske varijante autoputa. Na nama je da maksimalno zaštitimo interese grada i da ih usaglasimo sa interesima Vlade Srbije. Ovo pitanje donelo je mnogo polemičnih stavova u SO Pirot – rekao je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, dodajući da se nada da će naći zajednički jezik sa Vladom Srbije.

– Brdska varijanta autoputa u širokom luku zaobilazi grad, dosta je teška za gradnju i neće stvoriti nikakve probleme u alternativnom putu prema Nišu i Dimitrovgradu niti probleme oko razvoja grada. Dolinska varijanta se dosta približava gradu, lakša je za gradnju i jeftinija je i ima neke svoje prednosti i nedostatke – kaže Vasić, dodajući da su radovi počeli na teritoriji opštine Dimitrovgrad i eksproprijacija zemljišta u pojedinim delovima pirotske opštine – kaže Vasić.

Oko buduće trase autoputa juče su se, dakle, lomila koplja u SO Pirot, mada su odbornici SRS, koji su jedina opozicija u SO, bili jasni u tome da se poštuje ranija odluka Vlade Srbije i SO iz 2004. godine o brdskoj varijanti.

– Brdska varijanta je bolja za grad, a dolinska varijanta bi grad podelila na dva dela. Dešavaju se, međutim, neke stvari i pritisci centrala pojedinih stranaka iz Beograda kojima odgovara dolinska varijanta koja je jeftinija. Jedna odbornička grupa je za brdsku varijantu ali ne sme da iznese svoj stav zbog vrha stranke u Beogradu – kaže Ilić.

Vladajuću većinu u SO Pirot čine Koalicija za Pirot, G17 plus, SPO, SPS i DS.

 

Pritisci iz Beograda

– Brdska varijanta je bolja za grad, a dolinska varijanta bi grad podelila na dva dela. Dešavaju se, međutim, neke stvari i pritisci centrala pojedinih stranaka iz Beograda kojima odgovara dolinska varijanta koja je jeftinija. Jedna odbornička grupa je za brdsku varijantu ali ne sme da iznese svoj stav zbog vrha stranke u Beogradu – kaže Ilić.

I zvaničan zahtev za status grada

– Odbornici su jednoglasno doneli odluku da se pokrene postupak da Pirot dobije status grada.

– Mislim da smo završili lakši deo posla i da se Pirot kao opština izjasnio da ima kapacitet i da želi da promeni status. Sada nas očekuje teži deo posla, a to je promena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije – rekao je Vasić, dodajući da promena statusa neće koštati građane, a biće značajna pošto gradovi imaju veća ovlašćenja.

Inicijativu da Pirot dobije status grada pokrenuo je niški Centar za razvoj građanskog društva „Protekta“, a u Pirotu je inicijativu potpisalo 6.709 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari