Deca koja su rođena u januaru i februaru 2004. i završila pripremni predškolski program moraju po zakonu biti upisana u prvi razred osnovne škole, upozorava direktorka čačanske Predškolske ustanove „Radost“ Marica Nešović.


Ona kaže da je predškolska ustanova suočena sa zahtevom pojedinih roditelja da njihova deca ponovo pohađaju pripremni predškolski program, jer smatraju da njihova deca još uvek nisu dovoljno zrela za polazak u školu. – Do sada je stiglo oko 20 zahteva roditelja da njihova deca ponovo pohađaju pripremni predškolski program – rekla je Nešović.

Prema njenim rečima, deca koja nisu pohađala predškolski program ne mogu izbeći obavezu upisa u prvi razred osnovne škole ako su rođena od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine.

– To su roditelji sa seoskog područja koji su jednostavno smatrali da im deca nisu zrela za školu i zbog toga nisu hteli da upišu decu u predškolsko, a sada dolaze sa zahtevom da ih upišemo. Moramo negativno da im odgovorimo – objasnila je Nešović i dodala da će spiskove sa adresama poslati prosvetnoj inspekciji koja će dalje raditi svoj posao.

– To je čitava procedura koju zajedno sa školom, jedinicom lokalne samouprave i Školskom upravom moramo da rešimo – rekla je ona.

Za sve roditelje koji svoju decu namerno ili bez opravdanih razloga ne upišu u prvi razred osnovne škole ili u predškolsku ustanovu radi pohađanja pripremnog predškolskog programa, zakonom su predviđene kazne od pet do 25.000 dinara.

Nešović je podsetila da deca rođena od 1. marta 2004. do kraja februara 2005. godine moraju biti upisana u predškolski program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari