Procene govore da poslednjih dana u Preševu na nekoliko punktova na ulazu u grad i u samom centru boravi između dve i tri hiljade imigranata iz afroazijskih zemalja. Tokom jučerašnjeg dana ovde su boravili ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, interesujući se za tok radova na uređenju objekta nekadašnje Duvanske industrije, gde bi trebalo da se i zvanično formira prihvatno-tranzitni centar za sve imigrante koji ilegalno stižu u ovu pograničnu opštinu sa Makedonijom. U prihvatnom centru će moći da se smesti oko 300 izgnanika, dok će kapacitet kuhinje biti znatno veći, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe izbeglica.

Vulin i Gašić su u Preševu razgovarali sa migrantima iz 17 afroazijskih zemalja, od kojih je najviše imigranata iz Sirije, Avganistana, Eritreje, kojima je Srbija i u prvom redu Preševo usputna stanica do država Evropske unije.

– Vojska Srbije, kao i uvek, na raspolaganju je građanima i lokalnoj zajednici, naglasio je ministar odbrane, podsećajući da je punkt Vojne bolnice iz Niša postavljen ovde 22. juna.

Ministri su razgovarali sa migrantima koji u blizini policijske stanice čekaju odgovarajuća dokumenta. Imigranti su od ministara zatražili bržu proceduru u dobijanju azilantskih potvrda koje im omogućavaju da nastave slobodno put kroz Srbiju i iznalaženju mogućnosti da stignu do neke od zemalja EU. Glavni imigrantski talas zahvatio je jug Srbije u drugoj polovini juna, kada je preko granice sa Makedonijom na teritoriju Preševa, a putem preko Turske i Grčke, ovde dnevno u proseku stizalo oko tri stotine migranata, od čega je njih stotinak nastavljalo put ka Beogradu i dalje. Vlasti najavljuju spremnost da pruže pomoć ukoliko dođe do novog imigrantskog talasa, jer izgnanici uprkos pojačanoj kontroli državne granice u manjim grupama i dalje dolaze u Preševo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari