Traže fotografije iz 2011. da bi tužili medije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Novosadski Radio 021 kažnjen je, za dve prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, sa skoro 780.000 dinara, a učesnici skupa u Beogradu tim povodom su izrazili nadu da to neće postati praksa vlasti kojom se dodatno pritiska već ugrožena sloboda medija.

Za objavu fotografije Darijana Musića, koji je osuđen za ubistvo novosadske manekenke, za koju je Radio 021 imao usmenu dozvolu, moraće da plate kazna od 164.000 dinara, sa sudskim troškovima oko 250.000 dinara.

Za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje po novosadskim klubovima, koji je ilustopvan video snikom policajaca u službenim uniformama, a u kojem su se dvojica prepoznala iako im nisu navedena imena, sudija je radio kaznila sa maksimalnih 400.000 dinara, uključujući sudske troškove ukupno 535.000 dinara.

Glavni i odgorovni urednik Radija 021 Slobodan Krajnović rekao je da će na te dve presude biti uložena žalba, da se neće ugasiti zbog te situacije, ali da će biti veoma teško platiti kaznu koja iznosi više od mesečnog budžeta radija za sve zaposlene.

Krajnović je naveo i da je u slučaju priče o policajcima koji rade kao obezbeđenje po klubovima zatražena, ali nije dobijena nikakva izjava iz Ministarstva unutašnjih poslova, a potom je u sudskom postupku uvažena tužba dva policajca za duševni bol i to da sada pate od erektilne disfunkcije.

Govoreći o slučaju kršenja autorskih prava, Krajnović je rekao da su dobili da plate maksimalnu kaznu i da smatra da mora da postoji razlika između fotografija na kojima je kisela voda na konferenciji za novinare i onih koje se načine na ratištu.

Nama su stizale tužbe za 2011. godinu, rekao je on i napomenuo da Radio za sajt mesečno zaradi u proseku 168.000 dinara.

Krajnović je izneo sumnju i da postoje advokatske kancelarije koje namerno traže fotografije iz 2011. godine kako bi mogli da tuže za autorska prava.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, Zorica Višnjić iz Lokal presa istakli su razlike između lokalnih medija i onih u Beogradu, ukazujući da tako visoke novčane kazne ugrožavaju njihov opstanak.

Ono što je preživelo privatizaciju, neće preživeti takvu sudsku praksu, istakla je Višnjić, dok je Raković ukazivao na neujednačenu sudsku praksu u slučajevima tužbi medija po Zakonu o javnom informisanju ili Zakonu o autorskim i srodnim pravima.

Raković je podsetio i na jedinstvo novinarskih udruženja sa udruženjima fotografa i fotreportera prilikom pokušaja da se uvede autentično tumačenje zakona i odredi šta je rutinska, a šta umetnička fotografija.

Potrebno je da mi sami između sebe uvedemo samoregulaciju i odredimo cenovnik, rekao je Raković.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragica Popesku predložila je novinarskim udruženjima, kada se žale na neujednačenu praksu, da se obrate odeljenju sudske prakse ili predsedniku Suda kako bi se na to obratila pažnja, jer svaki sudija pojedinačno ima uvid samo u svoj predmet.

Govoreći o poštovanju autorskih prava fotorepotera, Popesku je ukazala da njihova prava moraju biti zaštićena, ali ne smeju biti prezaštićena i tako gušiti slobodu izražavanja.

Sudija Višeg suda u Beogradu Sanja Agatonović rekla je da kada se posmatraju podaci od 2010. do 2016. godine nema drastičnog povećanja tužbi protiv medija, dok je u 2016. godini zabeleženo 400 novih tužbi.

Ona je rekla da je u 2016. godini potvrđeno oko 70 odsto prvostepenih presuda, pet odsto je preinačeno, a 15 odsto ukinuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari