Čelnici lokalne vlasti zatražili su od nadležnih državnih organa da se pravo upravljanja sportskom dvoranom sa Gimnazije „Pivo Karamatijević“ prenese na opštinu Nova Varoš odnosno Turističko-sportski centar „Zlatar“. U lokalnoj upravi uvereni su da bi Opština bolje gazdovala ovim objektom jer on, ni pet godina nakon svečanog otvaranja, još uvek nije u potpunosti završen i nema upotrebnu dozvolu.


– Zbog zamršenih odnosa na relaciji izvođač radova, Ministarstvo prosvete i Gimnazije „Pivo Karamatijević“, hala je još uvek nedovršena, objekat je bez upotrebne dozvole, a ceo slučaj završio je na sudu bez izgleda da se u skorije vreme okonča. Obzirom da su iz opštinskog budžeta, najpre u izradu projektne dokumentacije, potom i kompletno održavanje sportske dvorane , uložena znatna finansijska sredstva, a spremni smo da to i ubuduće činimo u interesu građana i kako bi se stekli uslovi da ona bude u funkciji u skladu sa zakonom, smatramo da Opština Nova Varoš zaslužuje da joj se objekat , koji Gimnazija nije ni uknjižila u Službi za katastar nepokretnosti, prenese u javnu svojinu ili bar na korišćenje, ističe se u dopisima koje je potpisao predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Na adrese Ministarstva prosvete i republičke Direkcije za imovinu upućena su pismena obrazloženja ove inicijative, u kojima se ističe da je Opština Nova Varoš od 2005. do sredine ove godine u gradsko-školsku halu investirala oko 15 miliona dinara, a da, sa druge strane, nema nikakvo pravo odlučivanja kako da objekat bolje funkcioniše i kako rešiti problem da se on, kako se u dopisima navodi, konačno dovede u stanje zakonite upotrebe.Prvi čovek grada na padinama Zlatara napominje da je opštinsko rukovodstvo spremno da se obaveže da objektu neće promeniti namenu, već će prioritet ostati nastava fizičke kulture za učenike dve srednje i niže osnovne škole, kao i za potrebe domaćih sportskih klubova, a eventualno i za rekreaciju građana i pripreme sportista –gostiju novovaroškog kraja tokom letnje turističke sezone. Obaveza TSC bila bi i da u finansijskom planu za narednu godinu obezbedi sredstva za materijalno i tekuće održavanje ovog sportskog objekta, kao i da donese pravilnik kojim će se definisati cenovnik za korišćenje hale, kriterijumi za korisnike u smislu prioriteta, kao i njihove kategorije, prava i obaveze. „Postojeće stanje u kome nisu precizno definisane nadležnosti i u kojem ni u nagoveštaju nema rešenja kako da objekat funkcioniše u skladu sa zakonom, neodrživo je, pogotovo u uslovima kada nas rukovodstvo Gimnazije konstatno zamajava, svodeći priču na to da je hala javno dobro čiju je izgradnju finasirala država“, smatra predsednik novovaroške opštine.

Dok u lokalnoj samoupravi čekaju dalja uputstva Direkcije za imovinu, u rukovodstvu novovaroške Gimnazije kažu da će se strogo držati „slova“ zakona, a da je inicijativa čelnika opštinske vlasti još jedan u nizu pritisaka koji traju još od izgradnje sportske dvorane.

– Namera lokalne vlasti i Sportskog saveza od samog početka rada dvorane jeste da preuzmu upravljanje nad objektom i sva prava na sebe. Opstrukcije po raznim osnovama i pritiske je samo pojačao aktuelni predsednik opštine i to bez ikakvog pravnog osnova, kaže direktor novovaroške Gimnazije Predrag Tomašević. On ističe da vlast ne želi da finansira čišćenje i održavanje hale za vreme časova i sportskih aktivnosti, kako bi se u javnosti plasirala priča da ova obrazovna ustanova ne upravlja objektom na adekvatan način. „Samo mi nije jasno kako misle da je moguće da preuzmu pravo na upravljanje kad se slučaj dvorane nalazi na sudu, kada je koristi oko 550 učenika, kad nema upotrebnu dozvolu, kad se celokupno zemljište na kojoj je hala vodi na Gimnaziju i kad je Ministarstvo prosvete u potpunosti finansiralo izgradnju dvorane sredstvima od oko 81 milion dinara. Istina je da dvorana nije dovršena i da ima brojne nedostatke, pre svega zahvaljujući traljavosti izvođača radova i propustima nadzora, te da zato nije trebalo ni da bude puštena u funkciju dok se svi problemi ne razreše“, smatra direktor Gimnazije.

Ministarstvo nije nadležno

– Gimnazija „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši, čiji je osnivač Republika Srbija, kao nosilac prava korišćenja sportske dvorane izgrađenje sredstvima iz republičkog budžeta, a na zemljištu u državnoj svojini čiji je korisnik Gimnazija, ima pravo da upravlja nepokretnom stvari koju koristi, ali ne i da prenese pravo upravljanja na drugog nosioca javne svojine, u svrhu raspolaganja predmetnom nepokretnošću na način predviđen zakonom. Stoga vas ovim upućujemo da se po svim pitanjima raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini, obratite republičkoj Direkciji za imovinu, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvete.

Zahtev za smenu

– Zbog nemogućnosti uspostavljanja bilo kakve saradnje, što se potvrdilo i najnovijim odbijanjem rukovodstva Gimnazije da daju na uvid dokumentaciju vezanu za izgradnju dvorane, opštinska vlast će od Ministrastva prosvete zatražiti hitnu smenu direktora Predraga Tomaševića i obustaviti plaćanje troškova ovoj obrazovnoj ustanovi, kaže predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari