Od ponedeljka bivši radnici novopazarske Fabrike obuće „Ras“, pogon u Tutinu, blokiraju ulaz u jednu od zgrada opštinske administracije. Radnici zahtevaju da im se isplati 36 ličnih dohodaka i smatraju da te probleme treba da im reši opština Tutin. Desetak policajaca i juče je bilo ispred lokalne samouprave. Kada je u proleće 2002. godine izgoreo matični pogon u Novom Pazaru, nekoliko meseci kasnije je proglašen stečaj i bez posla je tada ostalo 950 radnika u Novom Pazaru i Tutinu. Zgradu tutinskog pogona kupila je opština i u njoj otvorila školu.

U opštini Tutin tvrde da je stigao dopis iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, koji je potpisao tužilac Stanislav Dukić, u kojem se kaže da je u toku pretkrivični postupak protiv stečajnog upravnika Sulejmana Halkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Protiv stečajnog upravnika krivičnu prijavu je podnela grupa radnika. Više tužilaštvo je došlo do podatka MZ Dubovi je 2004. godine od opštine Tutin preuzela kupoprodajne obaveze za 20 miliona dinara. Deo tog zemljišta je vraćen prethodnim vlasnicima i za toj iznos umanjenje su obaveze mesne zajednice na čijoj teritoriji se nalazila fabrika, pa je FO „Ras“ plaćeno 15.690.000 dinara.

Učesnici protesta najavljuju da će, ako im se ne ispune zahtevi, blokirati magistralni put prema Crnoj Gori. Zemljište gde se nalazio matični pogon je uglavnom prodato, ostalo je još samo nekoliko parcela koje neće moći da zadovolje sva potraživanja nekada zaposlenih u ovom gigantu. Od više od 1.300 nekada zaposlenih samo oko 40 odsto je potpuno naplatilo potraživanja. Svi ostali su na čekanju, a koordinaciono telo bivših zaposlenih od Ministarstva rada i socijalne politike zatražiće jednokratnu pomoć za 1.320 svojih kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari