Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini opštine Gornji Milanovac predložila je juče da se podnesu krivične prijave protiv premijera Mirka Cvetkovića i ministarke finansija Diane Dragutinović. Odbornici DSS tražili su da se krivične prijave protiv Mirka Cvetkovića i Diane Dragutinovićpodnesu Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku zbog kršenja Zakona o finansiranju lokalnih samouprava u protekle dve godine.


U obrazloženju koje je pročitao odbornik Pavle Brkovićnavedeno je da su Cvetkovići Dragutinovićeva umanjivali transfere lokalnim samoupravama u Srbiji i tako oštetili opštinske budžete za 37 milijardi dinara. On je rekao da je samo Opština Gornji Milanovac oštećena za 200 miliona dinara i da će taj iznos ove godine biti još veći čime je ugroženo ispunjenje obaveza prema budžetskim korisnicima.

Kako je naveo, godišnji iznos transfera lokalnim samoupravama iznosi 1,7 odsto ostvarenog bruto domaćeg proizvoda, a lokalnim samoupravama je uplaćivano manje nego što je predviđeno Zakonom o budžetu za 2009/2010. godinu.

Odbornička većina Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke nije prihvatila ovaj predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari