Nevladina organizacija „Eko Pljevlja“ uputila je zahtjev opštini Pljevlja i Javnom preduzeću „Vodovod“, da oslobode sve potrošače u gradu od plaćanja vodarine, dok ne obezbijede trajno snabdijevanje građanstva pitkom vodom. Zahtjev je upućen nakon što više od 40 dana voda sa gradskih izvorišta nije za piće zbog zamućenosti i bakteriološke neispravnosti.

– Više od 40 dana čekamo da se stanje vodosnabdijevanja promijeni. Građani po zaleđenim stazama, u poslednjih nekoliko dana i često ispod -15 stepeni, na jedinom ispravnom izvoru „Vodice“ dva kilometra od grada, u redovima čekaju da obezbijede sebi vodu za piće i kuvanje, navodi ova NVO. Mnogi za svaki slučaj prokuvavaju vodu iz vodovoda najmanje 20 minuta. „Ovakvo stanje dugo traje i neizvjesno je kad će prestati. Sramotno je i ponižavajuće za sve građane da grad na tri rijeke nema pitku vodu“, navodi Sadik Bambur, predsjednik NVO „Eko Pljevlja“.

Ova nevladina organizacija traži da opština i JP „Vodovod“ građanima umanje račune i za struju utrošenu za prokuvavanje vode. „Još u aprilu 2008. apelovali smo da se hitno rješavaju pitanja vodosnabdijevanja i da se nađe novac za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta na najvećem vodovodu na Pliješi i sanaciju primarne gradske vodovodne mreže, međutim ništa nije urađeno. Tragično je da imamo tri vodovoda i najzagađeniju vodu u Crnoj Gori. Čak se planiraju finansijska sredstva za novi vodovod „Breznica“, što je zagovaranje promašene investicije, jer u rijeci Breznici skoro pola godine nema vode da zadovolji biološki minimum, a kad je ima ili je mutna ili bakteriološki neispravna“, navodi se u dopisu NVO „Eko Pljevlja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari