Jedinstven stav predstavnika vladajuće koalicije u Vranju (SPS, DS, G17 Plus) nakon smene načelnika Policijske uprave pukovnika Stoleta Filipovića jeste da „MUP treba da dovede za novog načelnika čoveka sa strane i da tu profesionalizam mora da bude ispred politike“.

Rešenjem ministra policije Ivice Dačića, pukovnik Stole Filipović u čijoj ingerenciji je još šest policijskih stanica u Pčinjskom okrugu, kao i granična policija razrešen je sa te dužnosti u petak. Smeni je prethodila sveobuhvatna kontrola nadležnih službi MUP-a Srbije koji su uočili nepravilnosti, kao i „suviše individualizma“ u radu pojedinih sektora policije u Pčinjskom okrugu.

– Ne mogu kao glavnog krivca da označim Filipovića sa kojim smo imali korektnu saradnju, ali je sigurno da je vrh policije napravio ispravnu procenu, rekao je za Danas zamenik gradonačelnika Vranja dr Igor Andonov (DS), zalažući se da se i u slučaju vranjske policije primeni princip kao u reformi pravosuđa, odnosno da ovde dođe čovek sa strane.

Zamenik predsednika Skupštine grada i funkcioner SPS-a Zoran Antić najavljuje da će ministar u „najkraćem mogućem roku“ doneti odluku o imenovanju novog načelnika policije za jug Srbije. I za njega je najvažnije da u ovom slučaju „politika ne sme da se umeša“.

Dr Uroš Trajković, predsednik GO G17 plus navodi stav stranke da je „saradnja sa pukovnikom Filipovićem bila korektna“.

– Nećemo se mešati u odluku koju treba da donese ministar Dačić, koji je sigurno imao dovoljno informacija kada je doneo odluku o smeni, rekao je za Danas Trajković.

Za narodnog poslanika PDD iz Preševa Rizu Halimija smena nije slučajno došla „s obzirom na poslednje teške incidente“. On posebno apostrofira ubistvo državljanina Makedonije Mahira Jakupija, za koje je osumnjičen pripadnik PU Preševo Zoran Memarović.

– Neko u policiji morao je da zna da je Memarović radio na Kosovu i da je verovatno preživeo traume. Mi u poslednje vreme imamo više incidenata koji nisu razrešeni. U tom smislu odgovornost nije samo na Filipoviću, jer ovde je prisutna i žandarmerija, rekao je za Danas Halimi, koji je takođe naveo da je saradnja sa Filipovićem bila „korektna i konstruktivna“.

 

„Nezvanični“ demanti na Radio Vranju

Uprkos činjenici što su svi prestonički pisani i elektronski mediji objavili vest o smeni načelnika PU Vranje, pozivajući se na izvore iz MUP Srbije, na zaprepašćenje lokalne javnosti regionalni Radio Vranje juče se u svojim vestima u 11 sati pozvao na neimenovani izvor iz policije koji je „demantovao Filipovićevu smenu i rekao da je on na godišnjem odmoru“. PU u Vranju nije se oglasila saopštenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari