Centar za socijalni rad u Pirotu organizovao je konferenciju slučaja kako bi se iz više uglova osvetlio problem troje maloletnika iz sela Crvenčeva za koje ova ustanova kao najbolje rešenje predlaže smeštaj u hraniteljsku porodicu.
Četrnaestogodišnju Ivanu, desetogodišnjeg Vladu i osmogodišnju Tanju majka je napustila pre pet godina, a otac je prošle godine umro.

Centar za socijalni rad u Pirotu organizovao je konferenciju slučaja kako bi se iz više uglova osvetlio problem troje maloletnika iz sela Crvenčeva za koje ova ustanova kao najbolje rešenje predlaže smeštaj u hraniteljsku porodicu.
Četrnaestogodišnju Ivanu, desetogodišnjeg Vladu i osmogodišnju Tanju majka je napustila pre pet godina, a otac je prošle godine umro. Od tada žive kod bake Viktorije i dede Budimira u Crvenčevu. O njima brinu i teča Dragan i tetka Slavica Živković, koju je Centar za socijalni rad, po smrti njenog brata, odredio kao njihovu starateljku.
Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić rekla je da je ovo još jedan konkretan doprinos kako bi se pronašlo pravo rešenje za njih troje i na najbolji način zaštitili njihovi interesi. Konferenciji slučaja, pored direktora i stručnjaka Centra, odnosno tima koji radi na zaštiti maloletnika, prisustvovali su socijalni radnik Aleksandra Despotovski, predstavnik OŠ „Dušan Radović“ čije istureno odeljenje u Crnoklištu pohađaju Antići, načelnik Odeljenja za vanprivredu u SO Pirot Zoran Mitić, predsednik Saveta Mesne zajednice sela Crvenčevo Rade Nikolić, teča troje maloletnika Dragan Živković i suprug sadašnjeg staratelja Slavice Živković, najstarija od troje maloletnika Ivana Antić, novinari pojedinih medija, predstavnik nevladine organizacije ‘’Cenepik’’ Goran Simić.
Osim Centra za socijalni rad i škola kao najbolje rešenje predlaže hraniteljsku porodicu, predstavnik „Cenepika“ je bio mišljenja da se, ukoliko njihova tetka Slavica ne ispunjava uslove, hraniteljska porodioca pronađe u selu za šta se založio i predsednik Saveta Mesne zajednice, naglašavajuču da deca treba da ostanu u svom mestu. Suprug njihove tetke Dragan Živković predlagao je da njegova supruga postane hranitelj ili neko iz sela.
Konačnu reč daće stručnjaci Centra koji su sve vreme isticali da se mora doneti odluka koja će biti najbolja za decu, njihov dalji rast i razvoj. Maloletna Ivana je rekla da im deda i baba kažu da ukoliko odu da će to za njih biti još jedan bol i da bi ona volela da ima svoju sobu i svoj kutak, ali i da ostanu u selu.
Posle poduže rasprave zaključeno je da će Centar za socijalni rad tek posle sagledavanja svih relevantnih činjenica i mišljenja uskoro doneti odluku. Ova ustanova kao najbolje rešenje predlaže smeštaj u hraniteljsku porodicu.
Opština Pirot i jedan dnevni list nedavno su odlučili da Antićima dograde još jednu sobu i kupatilo pored postojeće kuće kako bi deca imala bolje uslove i ostala da žive u selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari