Više od 3oo meštana sela Stamnica kod Petrovca na Mlavi potpisalo je peticiju kojom traži da se osnivačko pravo Intituta za zaštitu i unapređenje zdravlja iznemoglih i ostarelih lica ,,Homoljsko oko“ sa opštine prenese na MZ i da Stamnica preuzme sva prava i obaveze.

Razlog je, kako potpisnici tvrde, nezainteresovanost opštinskih vlasti za realizaciju projekta. Predsednik MZ Stamnica Ljubiša Prvulović ističe da je potpisivanje peticije dogovoreno na sednici Saveta MZ jer se od donošenja odluke na sednici SO Petrovac o imenovanju akademika profesora dr Prvoslava Markovića za direktora Instituta ,,Homoljsko oko“, 11.septembra prošle godine, ništa nije uradilo. – Akademiku Markoviću još nije uručeno rešenje o imenovanju niti mu je obezbeđena prostorija za rad. Za naše selo izgradnja Instituta je važna jer je to velika investicija, objekat će se prostirati na 2o hektara, imaće oko 3.oo postelja i potencijalni investitori su prihvatili da finansiraju. To je svaki dan 9.ooo obroka, to će preporoditi ne samo naše selo nego i čitavu okolinu. Profesor je rekao da su njegovi prijatelji iz inostranstva spremni da investiraju a i jedna nemačka banka dala je zeleno svetlo za početak realizacije ovog projekta. Opština je nezainteresovana i ja sam zbog toga pdneo ostavku na članstvo u SPS i na mesto predsednika MO SPS u Stamnici, kaže Ljubiša. Predsednik SO Petrovac Duško Nedinić (SNS) ističe da je opština rešenje o imenovanju akademika Markovića za direktora Instituta ,,Homoljsko oko“ uručila još 25. oktobra. – Rešenje je uručeno kasnije jer Marković nije nađen na adresi u Beogradu, pa mu je uručeno u Osipaonici. Peticiju meštana još nisam video a moje mišljenje je da nije realno da MZ vodi tako veliki projekat jer nema sredstava a ni drugih kapaciteta, naglašava Nedinič. Akademik Prvoslav Marković kaže da se istraživanjem ovog prostora bavi već 2o godina i da su njegova naučna saznanja potvrdila da je Homolje, odnosno prostor Stamnice sa ,,Homoljskim okom“ idealno za život ljudi. – Odsustvo aerosoli, metero padavine adekvatne potrebama ljudi, ruže vetrova sa predominacijom negativnih jona i bogastvo kiseonika čine ovaj region specifičnim za rekreaciju i razvoj zdrastvenog turizma. Reč je o izuzetnoj prirodnoj retkosti koja, naučno dokazano, pozitivno utiče na ljudsko zdravlje i dugovečnost. Moja poruka bi bila ,,Dođi u Homolje i pre zdravstvene nevolje“,naglašava profesor Marković i dodaje da investitori već nude 3o miliona evra.

Vojska se brže oporavlja

Akademik Marković ističe da su ga na istraživanje prostora Homolja naveli zapisi iz dnevnika Rimskih vojskovođa. -Vojska ulogorena na ovim prostorima se odmori za tri dana više nego na drugim mestima za dve ili tri nedelje, a zadobijene rane ovde srastu brže i bez komplikacija, pisale su Rimske vojskovođe kaže akademik Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari