Bivši radnici Rudnika olova i cinka Šuplja stijena protestovali su ispred zgrade Opštine Pljevlja. Zbog nedobijanja otpremnina i pomoći vlade od 1. 929 evra rudari su se prvo okupili ispred sjedišta opštinskog sindikalnog povjereništva, a potom se šetnjom gradskim ulicama uputili prema sjedištu lokalne uprave.

Ispred zgrade Opštine okupljenim radnicima se obratio predsjednik radničkog odbora Vukola Kušljević koji ih je obavijestio da je će predstavnici rudara o svom problemu razgovarati sa republičkim Sindikatom.

– Tri mjeseca tražimo prijem kod republičkog Sindikata. Dobijali smo obećanja, ali je prijem stalno odlagan. Čim smo se pojavili u javnosti, jutros svi zovu i iz republičkog i opštinskog sindikata, istakao je Kušljević i dodao da će predstavnici rudara sagovornicima iz Saveza samostalnih sindikata Crne Gore predočiti da traže samo jedno, „a to je da nam se kaže kad ćemo dobiti pare koje su naše“. Tokom protesta koji je trajao oko jedan čas, radnici su nosili transparente na kojima je pisalo „Hoćemo naše otpremnine“, kao i druge parole vezane za podjelu vladine pomoći. Otpremnine je, od 176 nekadašnjih radnika Šuplje stijene, dobilo svega njih šest, a kako je saopštio predsjednik Opštinske sindikalne organizacije Jovan Joksimović, radnici nijesu na vrijeme bili upisani na spisak za otpremnine. Kako se čulo na skupu, od 176 radnika njih 102 je ostalo bez posla 2004. godine, a ostatak je ranije poslat na Biro rada. Najveći broj ovih ljudi trenutno živi u naseljima Gradac i Šula i nezaposleni su ili žive od penzija koje su ispod republičkog prosjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari