Skupština opštine Arilje zatražila je od Vlade Srbije da toj opštini odobri hitnu pomoć od 100 miliona dinara, što je oko deset odsto ukupne štete koju je izazvalo nevreme 24. juna u ariljskom kraju.


Pored toga, zatraženo je da Vlada Srbije razmotri mogućnost da se poljoprivrednicima reprogramiraju obaveze za socijalno osiguranje, obezbede povoljni krediti i druge olakšice, ali i da se protivgradne stanice u tom kraju popune dovoljnim brojem raketa. Odbornici su odlučili da se odreknu dnevnica i da time pomognu sugrađanima u sanaciji šteta na kućama i usevima.

Procena je da je šteta veća od deset miliona evra. Uništeno je 40 do 50 odsto malinjaka, 90 odsto roda šljiva i jabuka i oko 50 odsto ostalih useva. Oštećen je i veliki broj krovova kuća, kao i oko 100 kilometara lokalnih puteva.

Inače, Vlada Srbije nedavno je izdvojila 37 miliona dinara za sanaciju šteta, od čega je Arilje, u kome je proglašeno stanje elementarne nepogode, dobilo 14 miliona dinara. Predsednica opštine Mirjana Avakumović, najavila je da će taj novac biti iskorišćen za kupovinu crepa, popravku puteva, a ostatak biće namenjen onima kojima je poljoprivreda jedina delatnost.

– Uskoro će biti gotovi konačni spiskovi i očekujemo da će nam Vlada Srbije obezbediti dodatnu pomoć, saopštila je predsednica opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari