Juče se u Sremskoj Mitrovici na centralnom gradskom trgu okupilo više stotina izbeglih, raseljenih, prognanih i socijalno ugroženih lica, članova Udruženja Pravo na život, sa svojim porodicama, kako bi ukazali na svoj težak položaj. Oni su uputili i zahteve opštinskim i državnim organima da se akutni problemi ove kategorije stanovništva reše u najkraćem roku.

Juče se u Sremskoj Mitrovici na centralnom gradskom trgu okupilo više stotina izbeglih, raseljenih, prognanih i socijalno ugroženih lica, članova Udruženja Pravo na život, sa svojim porodicama, kako bi ukazali na svoj težak položaj. Oni su uputili i zahteve opštinskim i državnim organima da se akutni problemi ove kategorije stanovništva reše u najkraćem roku. Takođe, najavljeno je da će, u suprotnom, 15. februara članovi Udruženja „zauzeti“ zgradu opštine u Sremskoj Mitrovici i kancelarije pretvoriti u stambeni prostor. Protestu su prisustvovali i načelnik Sremskog okruga Aleksandar Grubješić i zamenik Republičkog komesara za izbeglice Nikola Vukojević.
Predsednik Udruženja Pravo na život Milovan Guslov rekao je da ovo nije politički miting, ali je zato poimence optužio nosioce najvažnijih funkcija u opštini za raznorazne navodne mahinacije i predložio da novoizgrađeni gradski trg dobije ime Trg izbeglica jer, po njemu, nema ni para iz donacija koje su bile namenjene izbeglicama. Prema njegovom uverenju, jedino rešenje je da Vlada Srbije u Mitrovici uvede prinudnu upravu i da hitno pošalje budžetsku inspekciju.
Osnovni zahtevi sa ovog protestnog skupa su da se hitno počne s rešavanjem stambenih problema, da se obezbede povoljni krediti za rešavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih lica, legalizuju bespravno izgrađene kuće, obezbedi novčana pomoć za nezaposlene i da Vlada Srbije, Komesarijat za izbeglice i opština Sremska Mitrovica potpišu ugovore o realizaciji ovih zahteva.
– Predstavnike izbeglica primaju i u republičkim ministarstvima, a do čelnika mitrovačke opštine se ne može doći od pripadnika privatnih agencija za obezbeđenje. Nemamo rešeno stambeno pitanje, deca gladuju, nema novca za lekove. Nemamo ništa protiv toga da Mitrovica bude lepa, ali nije vreme za to kada deca gladuju, a mi živimo s ovcama i kozama – rekao je Guslov.
Nikola Vukojević, koji kao i načelnik Okruga Aleksandar Grubješić nije govorio na bini, rekao je da su dosad one opštine koje su iskazale veći interes za rešavanje ovakvih problema uspevale u najvećem broju slučajeva i da ostvare pozitivne efekte.
– Preko Evropske banke za obnovu i razvoj, odnosno Agencije za rekonstrukciju, očekujemo 20 miliona evra namenskih sredstava za izgradnju stambenih jedinica. Konkretno, u Sremskoj Mitrovici mi ćemo raditi na programu reintegracije, što znači da će se sprovesti otkup napuštenih seoskih imanja sa okućnicama za one koji su se i ranije bavili poljoprivredom – rekao je Vukojević i dodao da očekuje i da sa opštinskim rukovodstvom razgovaraju o mogućnostima za izgradnju jedne stambene zgrade sa desetak stanova za izbegla i raseljena lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari