Radnici propalih preduzeća sa sjevera Crne Gore u ponedjeljak su održali protestni skup ispred zgrade tužilaštva u Bijelom Polju, tražeći da državne institucije ispitaju neuspjele i propale privatizacije njihovih preduzeća.


– Zahtijevamo da državne institucijeápo hitnom postupku ispitaju sve privatizacije na sjeveru i pokrenu krivični postupak protiv onih koji su učestvovali u nezakonitoj kupovini ili prodaji imovine radnika, da se smijene svi za koje se utvrdi da nijesu postupili u skladu sa Zakonom, da se pomognu invalidi rada i pokrene socijalni dijalog, spriječi iseljavanje građana sa sjevera Crne Gore, kazao je predstavnik NVO Breznica iz Pljevalja Milorad Mitrović.

Na drugoj strani, savjetnik crnogorskog premijera Predrag Stamatović rekao je Televiziji Crne Gore da su zahtjevi radnika sa sjevera zemlje o reviziji neuspjelih privatizacija legitimni i teorijski mogući, ali za državu neisplativi. On je naveo da bi revizija državu koštala mnogo vremena i novca, da ne bi donijela ništa dobro radnicima, te da je takav zahtjev korak unazad.

– Korak unazad znači vraćanje na koncept revitalizacije velikih preduzeća, dok u Vladi smatraju da je za sjever bolji mali i srednji biznis. U državnoj kasi nema novca za reviziju socijalnih programa, a otpremninu mogu dobiti samo oni radnici koji su dobili otkaz a nijesu obeštećeni, kazao je Stamatović. Ipak, radnici propalihápreduzeća iz Bijelog Polja, Pljevalja, Berana, Rožaja i drugih gradova sa sjevera poručili su da će ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima otići i u Podgoricu, da tamo traže svoja prava.

Mekić će štrajkovati ispred MANSA

Jedan od organizatora protesta radnika je i NVO „Euromost“ iz Bijelog Polja, čijeg predstavnika Almera Mekića je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović optužila da je ubačen da razbije protest jer je, kako je navela, Mekić u sprezi sa vlastima, te da je uništio nekoliko preduzeća na sjeveru Crne Gore.

Mekić je pozvao Ćalovićku da mu se izvini, ili će sa porodicom otići u Podgoricu da štrajkuje glađu ispred prostorija MANS-a.

– Ukoliko mi se Vanja Ćalović javno ne izvini, u subotu ću sa članovima svoje porodice otpočeti štrajk glađu ispred prostorija MANS-a, kazao je Mekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari