Grupa od 27 lekara pirotskog Zdravstvenog centra, uz podršku sva tri sindikata, uputila je peticiju sa zahtevom ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću da smeni direktora ove regionalne ustanove dr Radovana Ilića. Zahtev je upućen i Upravnom odboru ove ustanove, načelniku Pirotskog okruga, predsedniku opštine Pirot i predsedniku stranke G17 plus Mlađanu Dinkiću.

U zahtevu kao razloge za njegovu smenu navode „da je svojim odnosom prema zaposlenima, pre svega lekarima, došlo do urušavanja funkcionisanja Centra“. Ilićkaže da neće podneti ostavku i da su sve što oni navode „laži koje se vrlo lako mogu proveriti“.

U saopštenju lekari navode „da se zbog navodno bolje organizacije ukidaju šefovska mesta, te pripravnost lekara u službama gde je neophodna“.

„Stručnog usavršavanja gotovo i da nema. Nipodaštavanje kolega, a prema pojedinima i šikanirajući odnos, uobičajeni je model ponašanja direktora. Redukovane su i specijalizacije tamo gde su većodobrene“, piše pored ostalog u zahtevu i dodaje da su „sigurni da ukoliko ne bude razrešen dužnosti da će doći do još ozbiljnijih problema u funkcionisanju Zdravstvenog centra“.

Lekari još navode „da postoji niz organizacionih promašaja, pada kvaliteta, velikog nezadovoljstva lekara i pacijenata zbog čega su pojedini načelnici podneli ostavke a drugi smenjeni“.

„Stručno se unazađuje rad u Bolnici. Ukida se saradnja sa klinikama, redukuju specijalizacije, ukida supspecijalističko usavršavanje, a međuljudski odnosi na većini odeljenja su poremećeni u znatnom stepenu. Oprema se ne obnavlja, čak i ona koja je najneophodnija, a stručno usavršavanje lekara je sporadično“, piše ova grupa lekara.

Direktor Zdravstvenog centra Pirot dr Radovan Ilićkaže „da je ovo zahtev neformalne grupe lekara“ koja traži njegovu smenu, a da je on na ovo mesto imenovan 5. avgusta 2005. godine.

– Ovo je reakcija grupe lekara na sve one zahteve koje rukovodstvo ZC ima prema svim radnicima, a u skladu sa svim onim zahtevima koje nosi reforma zdravstvenog sistema u Srbiji. Dakle, to je uspostavljanje nekih novih i drugačijih odnosa u zdravstvu. Nova organizaciona šema ukinula je izmišljene odseke na nekim odeljenjima i njihove izmišljene šefove od kojih su neki bili sami sebi šefovi. Ovaj zahtev upućen je još 8. septembra, a pošto nije bilo reakcija, pomenuta grupa lekara pokušava da animiranjem javnosti ponovo dođe do cilja. Svi ovi navodi sigurno da ne stoje. Ne želim da ulazim u polemike. Očigledno je da potpisnici zahteva ne žele da shvate da je reforma neminovnost i da će biti nastavljena i sa drugim direktorom Centra. Nažalost, reforma nosi i mnogo toga što nije po volji mnogih. Nezadovoljstvo kolega proističe pre svega iz razloga što su morale da se ukinu neke izmišljene privilegije, pre svega materijalne prirode. Ne znam da li je u pozadini zahteva za smenu razlog ukidanje nadoknade za pripravnost lekara, jer je rečo organizaciji rada u ovoj ustanovi koja je proistekla iz zakona. Nema nikakve zloupotrebe ili ukidanja prinadležnosti. Primanja nisu umanjena ni za dinar većsu samo promenjeni uslovi za tu zaradu – kaže dr Ilić.

Zdravstveni centar Pirot ima oko 1.000 radnika, od kojih su 216 lekari. Prosek oktobarske plate je 33.647 dinara. Neki od lekara potpisnika ovog zahteva nisu hteli da govore za medije, rekavši da sve što bi oni rekli „piše u zahtevu“.

Neko hoće funkciju

Dr Radovan Ilić, direktor Zdravstvenog centra, kaže da veruje da je u pozadini ovog zahteva ipak želja pojedinaca da dođu do direktorskog mesta.

– Sama reakcija ove neformalne grupe lekara sigurno u pozadini ima i ovakve namere pojedinaca da neko od njih dođe do direktorskog mesta. Među ovim lekarima nalaze se i oni koji su nekada bili na funkcijama u ovoj ustanovi, nisu odgovorili na zahteve koje je ona podrazumevala i sami podnosili ostavke – kaže dr Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari