Predstavnici Plenuma studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu organizovali su juče potpisivanje peticije kojom traže smenjivanje uprave tog fakulteta i ispitivanje njihove odgovornosti zbog, kako navode, nasilja nad studentima. Oni traže i smenu i ispitivanje odgovornosti rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića, „zbog njegovih ranijih izjava da se blokada spreči milom ili silom“. Studenti zahtevaju i prekid represije nad onima koji učestvuju u blokadi i ispunjenje njihovih zahteva, rekla je za Danas jedna od studentkinja iz Plenuma.


U letku koji je deljen juče na Platou ispred Filozofskog fakulteta navodi se da je dekan tog fakulteta Vesna Dimitrijević „lažno optužila studente koji blokiraju nastavu“ za prekjučerašnje incidente sa pripadnicima fakultetskog obezbeđenja i najavila disciplinske postupke protiv pojedinih studenata.

„Zbog tih lažnih optužbi tražimo smenu onih koji su odgovorni, uprave fakulteta na čelu sa dekanom“, naveli su studenti koji protestuju.

– Peticiju je juče na tokom dana potpisalo oko 200 javnih ličnosti, umetnika i roditelja. Oko 1.200 studenata Filozofskog fakulteta drugom peticijom je podržalo zahteve Plenuma, kao i više od 900 građana – rekla je jedna od studentkinja.

Ona kaže da se nastava na Filozofskom fakultetu ne održava, ali da juče nije bilo ni obezbeđenja.

Dekan Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević najavila je da će o situaciji na toj visokoškolskoj ustanovi raspravljati Savet fakulteta i da bi sednica tog tela trebalo da bude održana u ponedeljak. Ona je rekla da ne može da precizira kakve će odluke Savet doneti, ali da će jedan od predloga biti da se nastava održava u partnerskim institucijama ili na drugim fakultetima Univerziteta u Beogradu. Dimitrijevićeva je navela da je Filozofski fakultet akademska institucija i da nema nameru da probleme rešava nasiljem. Ona je dodala da je fakultet odustao od pojačavanja mera obezbeđenja, nakon incidenata u četvrtak, kada su, kako tvrdi, radnici obezbeđenja bili izloženi fizičkim napadima studenata koji blokiraju fakultet.

Blokada Filozofskog fakulteta je počela 20. oktobra, a studenti okupljeni u Plenumu traže da svi akademci sa 48 bodova budu upisani na budžet, apsolventske rokove i da školarina ne premašuje iznos od tri minimalne mesečne zarade.

Filozofski ne garantuje bezbednost

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu saopštila je da od juče u 16 sati ne garantuje bezbednost imovine i lica u delu zgrade Filozofskog fakulteta ka Akademskom platou i Vasinoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari