Na zboru 140 radnika bjelopoljske fabrike „Vunko“, dogovoreno je da počnu protest i ne prihvate ponuđene radne knjižice zaključno sa 30. septembrom, što automatski znači i prijavljivanje na spisak nezaposlenih Biroa rada.

Prema riječima sindikalnog povjerenika Milana Ljujića, dogovoreno je da do ispunjenja zahtjeva, koji su upućeni na relevantne opštinske i državne adrese radnici svakodnevno protestuju kod svojih kapija u industrijskoj zoni u Nedakusima. Prema Ljajićevim riječima, stečajni upravnik Radojica Grba obavijestio ih je da su im radne knjižice zaključene. „Odbili smo da uzmemo knjižice još u maju, pa i svakog narednog mjeseca i to preuzimanje prolongirali do rješavanja našeg socijalnog programa“, kazao je Ljujić. On je dodao da je prioritetan zahtjev 140 radnika, koji su se zatekli za proizvodnim mašinama u trenutku uvođenja stečaja socijalni program.

– To nam garantuje pojedinačni i kolektivni ugovor koji je potpisan još prije uvođenja stečaja, koji podrazumijeva 24 plate, iz republičkog prosjeka, plus po 300 eura po jednoj godini staža. Za invalide druge i treće kategorije mogućnost da dobiju 25 plate, kao i po 300 eura, a invalidi sa profesionalnim oboljenjem po 36 plata – kazao je Ljujić.

Socijalni program radnika „Vunka“ trebalo bi da košta oko 1.600.000 evra, a ukupna potraživanja radnika su nešto veća od dva miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari