Glavni i odgovorni urednik Nacionalnog građanskog lista Milorad Bojović, koji je sa novinarkom Jelenom Spasić optužen za odavanje državne tajne, juče je u pratnji pravnog zastupnika Dragoljuba Martinovića preuzeo optužnicu u Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Njegov branilac Dragoljub Martinović najavio je da se neće žaliti na optužnicu, ali će tražiti da suđenje bude javno.


– Optužnica predstavlja prst u oko elementarnoj logici, jer danas optuživati novinare zbog teksta da država nije spremna za rat, sutra može značiti i da novinari neće smeti pisati ništa što ne odgovara vladajućim strukturama. Verovatno ćemo kao svedoke pozvati svih 250 poslanika u Skupštini Srbije – najavljuje Martinović. On dodaje da se Bojović optužuje i kao saučesnik osobi koja je dostavila materijal novinarki, odnosno da je nekog u Skupštini Srbije ubedio da mu dostavi materijal.

– Namera tužilaštva je i da se po svaku cenu otkrije izvor koji je dostavio materijal, iako po Zakonu o javnom informisanju novinari imaju pravo da štite svoje izvore – ističe Martinović. On je dodao da je apsurd činjenica da protiv Bojovića i novinarke Spasić nije vođen istražni postupak, jer oni nisu davali izjave pred policijom kao osumnjičeni, već kao građani.

– Sve je odrađeno u okviru onoga što se zove skraćeni postupak, što kao mogućnost postoji, ali ne za ovakvo delo za koje su oni optuženi – rekao je Martinović.

Bojović je, ipak, rekao da očekuje da će biti osuđen.

– Posle prijema optužnice i dalje ostajem pri stavu da je demokratija u Srbiji umrla. Ukoliko se novinarima u ovoj zemlji sudi samo zato što su radili svoj posao, onda nema ni govora o demokratiji. Suđenja se ne plašim i očekujem da budem osuđen, jer je u pitanju montirani politički proces – izjavio je Bojović ispred sedišta novosadske Palate pravde.

Optužnica protiv Bojovića i Spasićeve podignuta je zbog teksta „Državni organi potpuno nespremni za rat“, objavljenog u junu ove godine na osnovu skupštinskog dokumenta o odbijanju javnih preduzeća da sarađuju sa Vojskom Srbije.

Novinarka Jelena Spasić istakla je juče da odbija da učestvuje u tajnom suđenju koje je predviđeno optužnicom, kao i da će do ponedeljka pripremiti prigovor na optužnicu.

– Nikada neću pristati na tajno suđenje. Mogu da me hapse, da mi rade šta hoće, ali mi sigurno tajno suditi neće – kaže Spasićeva.

Peticiju koju je pokrenulo Udruženje novinara Srbije na svom sajtu za dva dana, odnosno do juče do 15 časova, potpisalo je 330 novinara u znak podrške kolegama.

Protest međunarodnih udruženja

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) protestovale su zbog krivičnog progona novinara u Srbiji kojima preti tajno suđenje zbog navodnog odavanja državne tajne o stanju priprema za odbranu zemlje. Predsednik IFJ Džim Bumela izjavio je da su optužbe protiv novinara novosadskog Nacionalnog građanskog lista nedopustive i da su ovi novinari pretvoreni u žrtvenu jagnjad dok vlast u Srbiji tajnim suđenjem pokušava da prikrije činjenicu da od odgovornosti štiti svoje zaposlene koji su bili ovlašćeni da čuvaju tajnost dokumenata. Predsednik EFJ Arne Kenig izjavio je da bi tajno suđenje novinarima bilo „izrugivanje pravdi i suprotno svim međunarodnim normama, uključujući i standarde Saveta Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari