Traži da grad usvoji njegov projekat 1Foto: youtube.com

Predsednik Organizacije za pomoć osobama sa invaliditetom u Pirotu Zdenko Borošak počeo je štrajk glađu ispred zgrade Gradske uprave u Pirotu, sa zahtevom da se poboljša položaj ovih osoba i reši njihovo zapošljavanje.

S druge strane, u Gradskoj upravi kažu da je projektom „Pirot – grad sposobnih ljudi“ Zdenko Borošak predvideo formiranje preduzeća čiji bi on bio direktor.

Borošak u pismu upućenom gradonačelniku traži usvajanje plana zapošljavanja osoba sa invaliditetom za ovu godinu, da se za realizaciju tog plana odredi pomoćnik gradonačelnika, da u Gradskom veću osoba sa invaliditetom bude obavezni član i da se sprovede građanska inicijativa „Pirot – grad sposobnih ljudi“. Osim čelnicima lokalne vlasti u Pirotu, Borošak je, kaže, pismo uputio i predsednici Vlade, predsedniku Srbije i direktorki Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

– Prethodnih pet godina pokušavao sam kroz institucije da rešimo problem, ali, nažalost, nije bilo sluha. Predloge sam dostavio gradonačelniku i dobio sam odgovor da preusmeravanje nekih sredstava nije moguće iako se može postići poslovno-tehnička saradnja sa preduzećem „Piroteks triko“ oko zapošljavanja invalida. Svaka institucija u gradu može da zaposli invalide. Dok se ovi zahtevi ne ispune, sa štrajkom glađu neću prestati, kaže Borošak.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Ranđelović kaže da su projekat „Pirot – grad sposobnih ljudi“ Gradska uprava i resorna skupštinska odeljenja razmatrali i da projekat nije podržan.

– Projekat podrazumeva izdvajanja iz budžeta u iznosu od čak 24 miliona dinara. Skupština to nije prihvatila i donela je o tome zaključak. Borošak je podneo i tužbu Upravnom sudu, ali je sud tu tužbu odbacio. Njegovim projektom predviđa se formiranje preduzeća, a Zdenko Borošak sebe vidi kao direktora te firme sa mesečnim primanjima od 82.000 dinara u bruto iznosu ili 984.000 dinara godišnje, kaže Ranđelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari