Gradonačelnik Niša Zoran Perišić podneo je tužbu protiv Južnih vesti zbog ocena koje je bivši šef pregovaračkog tima za Elektronsku industriju (EI) Radiša Spasić izneo u intervjuu ovom internet portalu, u kojoj zahteva naknadu štete od 500.000 dinara za „nanete intenzivne duševne bolove i zbog povrede časti i ugleda“.


U tužbi je navedeno, a prenose Južne vesti, da Perišić, koji je i član Predsedništva SNS-a, smatra da u tekstu „Spasić: Vlast ukrala pare radnika EI“, nije preneto, niti izneto bilo kakvo kritičko mišljenje u vezi sa radom gradonačelnika, već su izrečene uvrede. „Njime su bez dužne novinarske pažnje prenete informacije kojima se potpuno neosnovano gradonačelniku pripisuju osobine lopova i kriminalca koji će „morati da robija“, navodi se u tužbi.

Prema oceni navedenoj u tužbi, Perišić je „još jedna žrtva“ medijske prakse da se daje prostor svakoj vrsti vređanja dostojanstva ličnosti i „osuđuje“ pre bilo kakve odluke nadležnih instanci. Tužbu je podneo advokat Stanimir Đurić, inače odbornik SNS u Skupštini grada Niša.

Spasić je u intervjuu Južnih vesti „15 minuta“ rekao da je „150 miliona dinara iz fonda EI, kojima je mogao da bude isplaćen deo zaostalih zarada radnicima, neko ukrao“. On je optužio Perišića i državnog sekretara Ministarstva finansija i privrede Ivicu Kojića da su „učestvovali u krađi para“ iz Fonda, odnosno da je novac „preusmeren u gradski budžet, a to „predložio i realizovao neko na relaciji Perišić – Kojić“. Gradonačelnik Perišić je tada odbio da na zahtev Južnih vesti odgovori ili komentariše Spasićevo mišljenje, a tri dana kasnije na zvaničnom sajtu Grada objavljeno je saopštenje u kome se tvrdi da novac iz fonda EI nije uplaćen u niški gradski budžet.

Urednički kolegijum Južnih vesti ocenio je da Perišićeva tužba predstavlja nastavak pritisaka na taj medij, koji se već duže vreme suočava sa „brojnim pretnjama, uvredama, pa i fizičkim napadima na novinare“. U pritiske spada i slanje različitih inspekcija koje ni tokom višemesečnih kontrola nisu uspele da pronađu ni najsitniju nepravilnost u radu Južnih vesti, navodi taj kolegijum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari