– Novi, i do sada najveći talas migranata iz Sirije, Iraka, Avganistana, Somalije „zapljusnuo“ je jug Srbije i opštinu Preševo, koja je najbliža granici sa Makedonijom. Procene govore da je u tri vanredna voza koji iz Đevđelije svakodnevno stižu do stanice u Tabanovcima na makedonsko-srpskoj granici bilo više od dve hiljade migranata.

Na železničkoj stanici u Preševu, odakle prema Subotici saobraća jednom dnevno vanredni voz sa tri do pet vagona traži se karta više. Migranti koriste ovaj prevoz jer je duplo jeftiniji od autobuske karte od Bujanovca do Beograda, koja košta oko dvadeset evra. Ocena zvaničnika je da je „situacija i dalje pod kontrolom na području Preševa“, te da su u funkciji maksimalni humanitarni kapaciteti u pružanju prve pomoći, pre svega ženama i deci kojih je iz dana u dan sve više.



 

„Pojačan je pritisak na rad tri policijska punkta za registraciju migranata. Svi oni bi što pre da dobiju potvrdu o traženju azila i dalje nastave put. Zbog toga su velike gužve i nervoza“, ocenjuju u dežurnom timu Crvenog krsta u Preševu.

Pomoć u hrani i vodi svakodnevno se distribuira za preko dve hiljade migranata koji se svakodnevno nalaze na području Preševa. Primetno je da raste broj migranata koji pristižu u prihvatni centar, ali i da je njihovo prosečno zadržavanje najduže dva do tri dana na jugu Srbije.

Očekuje se da humanitarnu situaciju dodatno u skladu sa novim talasom migranata relaksira najavljeno podizanje šatorskog kampa, koji bi trebalo da bude narednih nedelja podignut. To je pomoć Ruske Federacije, preko Centra za vanredne situacije u Nišu. Šatorski kamp će biti podignut pored već postojećeg prihvatnog centra u Preševu.

Među izbeglicama je sve više porodica sa maloletnom decom i bebama, pa je za njih neophodna pomoć u dečjoj hrani, odeći i obući. Lekarski tim Vojne bolnice iz Niša ukazuje danonoćno prvu lekarsku pomoć, a izbeglice najčešće imaju povrede nogu i stopala od višednevnog pešačenja. Sve su nervozniji, pred novinarima govore o „svojoj višenedeljnoj odiseji na putu ka boljem životu i bekstvu od ratnih strahota“. I dalje govore da ne žele da ostanu u Srbiji, već su im cilj zemlje EU.

– Zahvalni smo svima koji nam ovde pružaju pomoć. Ljudi su ljubazni iako je priliv nas nesrećnika sve veći, pa rastu i potrebe za vodom i hranom. Očekujemo da policija brže radi na izdavanju potvrda kako bismo mogli da nastavimo dalje put ka Beogradu, Subotici i onda preko Mađarske ka Nemačkoj – kaže za Danas Salis I. iz Basre u Iraku, odakle je pobegao sa ženom i troje male dece.

Pojačan higijenski nadzor u Preševu

U Preševu je pojačan higijenski nadzor u delu grada gde dolaze migranti. Redovno se odvozi smeće, i prazne mobilni toaleti, koji manjkaju s obzirom na konstantno povećanje broja lica koja stižu preko Grčke i Makedonije na teritoriju juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari