Povećan broj obolelih od virusa „meksičkog gripa“ H1N1 doveo je do velike potražnje, a zatim i nestašice zaštitnih maski u apotekama širom Srbije.

U prodaji su bile dve vrste – hirurške maske po ceni od devet dinara za komad i epidemiološke po ceni od 130 dinara za pakovanje od tri komada. Zaštitne maske su za jednokratnu upotrebu i njihov efekat prestaje nakon dva do četiri sata.

Antivirusnog leka tamiflu ima u ograničenim količinama po apotekama, ali ga ima na tržištu u veledrogerijama.

Prema podacima Instituta za virusologiju i imunologiju Torlak, do sada su u Srbiji potvrđena 162 slučaja obolevanja od novog gripa, a kontakti obolelih osoba nalaze se pod zdravstvenim nadzorom. Najveći broj obolelih je među decom školskog uzrasta. Epidemiolozi podsećaju da je broj zvanično prijavljenih slučajeva višestruko manji od stvarnog broja obolelih.

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović izjavio je juče da je na odeljenju izolacije Infektivne klinike smešteno osam pacijenata. On je naglasio da je kod tri pacijenta potvrđen virus H1N1, a za petoro se čekaju rezultati analize. Svi se dobro osećaju i niko nije priključen na aparate za disanje.

U najtežem stanju je oboleli Čačanin Milorad Ž. (50), koji se nalazi na intenzivnoj nezi kragujevačkog kliničkog centra.

Načelnik Infektivne klinike u Kragujevcu Zoran Todorović rekao je da je poboljšano stanje studentkinje (24) iz Kragujevca, ali da ona i dalje diše uz pomoć respiratora.

Prema rečima Milorada Rabrenovića, načelnika Sektora za lečenje Vojnomedicinske akademije u Beogradu, u tu ustanovu primljen je još jedan učenik Vojne gimnazije sa blažom formom obolevanja od novog virusa.

U Pirotu je potvrđen prvi slučaj obolevanja od novog gripa u Pirotskom okrugu. Kako je izjavila Radmila Zec, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u pirotskom Zavodu za javno zdravlje, reč je o dvadesetdvogodišnjoj devojci koja je posle dvodnevne hospitalizacije na Infektivnom odeljenju pirotske bolnice otpuštena na kućno lečenje.

Stanje petoro obolelih od novog gripa u Vojvodini stabilno je i oni se ne vode kao slučajevi težih oboljenja, izjavio je juče zamenik pokrajinskog sekretara za zdravstvo Radovan Latinović.

Virus novog gripa tipa A H1N1 potvrđen je kod muškarca (42) u Pančevu, koji je hospitalizovan u subotu sa znacima ozbiljnije bronhopneumonije, a sada se bolje oseća.

– Stanje pacijenta iz Požege je nepromenjeno. On je priključen na aparat za disanje, ali nema značajnog poboljšanja, niti pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, izjavio je zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice Zoran Lazović.

Žarko Ranković, direktor niške infektivne klinike, rekao je da se četiri gimnazijalca koji se na toj klinici leče od zapaljenja pluća, sa dijagnozom ili sumnjom na novi grip, osećaju dobro i u fazi su kliničkog oporavka.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović najavio je juče da će zatražiti obustavu nastave u svim školama u gradu u kojima broj učenika obolelih od novog gripa dostigne 15 odsto od njihovog ukupnog broja.

– Ukoliko se poveća broj obolelih doneću odluku o obustavi nastave i bez saglasnosti nadležnog ministarstva kako bi se sprečilo dalje širenje gripa A H1N1, na šta imam pravo po pozitivnim zakonskim propisima. Prema broju obolelih za sada su najugroženije gimnazije „9. maj“ i „Svetozar Marković“, u kojima je bilo više potvrđenih i slučajeva sumnje u novi grip – rekao je Simonović za Danas.

Načelnik Školske uprave u Čačku Danilo Beodranski kaže za Danas da se broj učenika u školama u Moravičkom okrugu koji su oboleli od novog gripa povećao, ali da sve škole rade.

Kod dva učenika gimnazije u Ivanjici potvrđeno je prisustvo novog gripa, a oko 30 odsto učenika te škole ne prisustvuje nastavi, jer i oni imaju simptome ove bolesti. U osnovnoj školi u Prilikama oko 50 odsto učenika ne ide u školu, a značajnije odsustvo sa nastave je zabeleženo i u jednom odeljenju u školi u Mrčajevcima.

Milana Dučić, rukovodilac Centra za informacije o lekovima Apoteke „Beograd“, kaže za Danas da antivirusnog leka tamiflu ima u ograničenim količinama po apotekama, ali da je najvažnije da ga ima na tržištu u veledrogerijama.

– Ukoliko se pojavi pacijent kome treba lek protiv novog gripa, možemo da ga nabavimo u svakom trenutku – ističe Dučić. Naša sagovornica apelovala je na privatne apotekare da tamiflu prodaju isključivo uz recept, jer korišćenje ovog leka na sopstvenu ruku, prema njenim rečima, može da bude veoma opasno, pošto kod osoba koje nisu obolele vrlo brzo može da se stvori otpornost na tamiflu.

Sa druge strane, Aleksandra Dimitrijević-Salom, predsednica Saveza privatnih apotekara Srbije, kaže za Danas da i ukoliko tamiflua ima na tržištu, zalihe su povučene i privatne apoteke ne mogu da dođu do leka.

– U trenutku kada smo krenuli da nabavljamo lek, u avgustu, Ministarstvo zdravlja je povuklo sve količine sa tržišta. Pre nekoliko dana uvezena je manja količina leka, ali mi do njega ponovo nismo uspeli da dođemo – ukazuje Dimitrijević-Salom. Ona dodaje da nema informaciju da li će biti novih nabavki tamiflua.

Prema njenim rečima, na tržištu vlada i nestašica maski, jer je velika potražnja a kod nas postoji samo jedan proizvođač. Naša sagovornica ističe da bi trebalo uvesti obavezu korišćenja maski, bar za medicinsko osoblje, ali i kod zaposlenih na aerodromima i u supermarketima. Dimitrijević-Salom kaže da maske pružaju određenu dozu zaštite, ali da njima treba oprezno rukovati, jer u slučaju da se maska skine i ponovo stavi ona predstavlja izvor infekcije. Ona, takođe, napominje da vakcina protiv sezonskog gripa ne predstavlja nikakvu zaštitu protiv novog gripa, kao i da je sa nabavkom tamiflua trebalo ranije da se krene.

U kragujevačkim apotekama više nema zaštitnih maski, jer su sve količine – oko 3.000 komada, rasprodate za samo dva dana, kažu u ustanovi Apoteke Kragujevac. U pet apoteka Apotekarske ustanove Pirot od juče ujutru nema zaštitnih maski.

– Imali smo oko hiljadu maski i čim je objavljena vest o prvom registrovanom slučaju obolevanja od novog gripa sve količine su planule za vikend – izjavila je direktorka Apotekarske ustanove Pirot Slađana Zlatković.

Proizvodnja – rasprodata

Gornji Milanovac – Jedina domaća fabrika za proizvodnju zaštitnih hirurških i epidemioloških maski „9. septembar“ u Gornjem Milanovcu organizovala je, zbog povećane potražnje, dvadesetčetvoročasovnu proizvodnju svih sedam dana u nedelji. Vlasnik fabrike Mirko Kovačević rekao je da „9. septembar“ dnevno isporučuje između 55.000 i 60.000 maski isključivo domaćem tržištu, a da je sva proizvodnja do kraja godine prodata unapred. Od januara proizvodnja u ovoj fabrici biće udvostručena. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari