Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u industrijskoj zoni Bijelog Polja radilo je desetak fabrika, u kojima je bilo zaposleno oko 12.000 ljudi. Danas su nezadovoljni radnici jedino što je ostalo od nekadašnjih privrednih giganta. Prema podacima iz Opštinskog sindikalnog povjereništva danas je u bjelopoljskim firmama radno angažovano oko 2.000 radnika.

Zbog potraživanja po raznim osnovama bivši radnici u Bijelom Polju su za prvi maj organizovali proteste u centru grada. Dragan Šćepanović, predsjednik organizacionog odbora prvomajskog protesta, kaže da postoji dosta problema koje bivši radnici nijesu sposobni da riješe, zbog čega su se obratili opštinskim i republičkim organima. On kaže da je nedavno u opštini održan sastanak kojem su prisustvovali direktor Fonda rada Crne Gore Dušan Perović, predsjednik Saveza sindikata Crne Gore Zoran Masoničić i gradonačelnik Tarzan Milošević, koji su razgovarali o rješavanju problema bivših radnika bjelopoljskih preduzeća.

– Mi tražimo od Fonda rada da prihvati spiskove koji su ranije urađeni, ovjereni kod suda i predati Savezu sindikata. Radnicima koji su na tim spiskovima su primarni zahtjevi dobijanje otpremnina, povezivanje radnog staža i ostvarivanje prava na akcije, kaže Šćepanović. Prema njegovim riječima na spiskovima se nalazi 483 bivših radnika „Vunka“, iz Građevinskog preduzeća „Radnik“ 630, iz „Imaka“ 56, sedam radnika iz „Polipaka“, 94 iz „Gradine“, 143 iz fabrike obuće „Mladost“, tri radnika iz Montenegrosporta, isto toliko iz Knjigoprometa, kao i 35 radnika iz AD „Meduza“, 18 iz „Sanitasa“, dva radnika iz Ekomlijeka, iz „Transservisa“ 45, kao i 14 iz „Elektroizgradnje“. Takođe, na spisku je i 27 bivših radnika iz „Prve petoljetke“, četiri iz ŠIK-a „Špiro Dacić“, iz konfekcije „Jekon“ 99 i jedan radnik iz „Poljokomerca“. Iz Građevinskog servisa 47 radnika, iz „Ekolajn“ 57, četiri radnika iz „Turista“, iz „Brskova“ 14, iz „Lenke“ 35, iz „Univerzala“ 46, a tu je i jedan radnik iz „Gradnje“.

– Sve su to radnici koji su ostali bez posla prije 2000. godine, kaže Šćepanović. „Svi spiskovi su ovjereni kod suda i potpisani od strane članovi odbora, uz napomenu da materijalno i moralno odgovaraju za tačnost podataka“, kaže Šćepanović.

– Mi podržavamo sve ono što radnici traže shodno Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru. Stalno radimo na pomaganju obespravljenim radnicima, tako da smo posljednjih dana pretrpani poslovima oko obezbjeđivanja neophodne dokumentacije za prijavljivanje za otpremnine kod Fonda rada, kazao je predsjednik Sindikalnog opštinskog povjereništva Bogdan Krgović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari