Treća uspešna crowdfunding kampanja na Donacije rs 1

Masovna podrška građana i kompanija preko platforme za grupno finansiranje (crowdfunding) Donacije.rs znači produžetak usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom iz Novog Sada.

Kampanju je sredinom marta pokrenuo Centar “Živeti uspravno” – udruženje koje vodi uslugu personalne asistencije za osobe sa invaliditetom iz Novog Sada. Kako Grad samo sufinansira ovaj servis, mnoge osobe sa invaliditetom su mogle da ostanu bez asistenata.

Nakon dva i po meseca online kampanje, brojnih događaja i donacija građana u McDonald’s restoranima, Centar je kroz veliki broj malih donacija prikupio neophodnih 450.000 dinara i obezbedio asistente za osobe sa invaliditetom kojima je usluga potrebna celog dana, piše u saopštenju ove organizacije.

Mnogo više od novca

Predsednica Centra Milica Ružičić Novković kaže da je pored prikupljanja novca, podizanje svesti o personalnoj asistenciji bilo od još većeg značaja za njih.

– Sada i građani i javne ličnosti, predstavnici poslovnog sektora, organizacije poput Prevodilačkog srca, Privredne komore Vojvodini i Inicijative Cracker, dalje šire informacije o važnosti personalne asistencije kao preduslova za samostalni život osoba sa invaliditetom, naglašava Ružičić Novković.

Ovo je treća crowdfunding kampanja koja je uspešno završena u maju na Donacije.rs. Do sada su do cilja stigle i kampanje Udruženja za pomoć MNRO Zvezdara za praksu za osobe sa smetnjama u razvoju, i Udruženja “Komšija” iz Petrovaradina za postavljanje eko-ostrva u jednom vrtiću u Rumenci.

Svako može da podrži projekte od opšteg dobra

Nathan Koeshall, direktor Catalyst Balkans koji vodi platformu Donacije.rs, ističe da neprofitne organizacije treba da se što više okrenu svojim zajednicama i da su Donacije.rs nova prilika da se na jednostavan način podrži opšte dobro u društvu.

– Nakon što neprofitna organizacija pokrene svoju kampanju, građani i kompanije mogu vrlo lako, online donacijama preko svojih kartica da podrže njihove konkretne ideje i tako doprinesu opštem dobru u svojoj zajednici, kaže Koeshall.

Svojim online donacijama možete podržati i druge kampanje na Donacije.rs. Trenutno je aktivna kampanja za organizaciju inkluzivnog dečjeg festivala u Zaječaru, a uskoro će biti lansirane i kampanje za zaštitu prava žena, programe za osobe sa autizmom, pomoć ugroženima, zaštitu životinja i druge neprofitne projekte

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari