U organizaciji Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“ iz Pljevalja, Srpskog narodnog vijeća u Crnoj Gori i Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice, ovih dana je iz štampe izašlo treće izdanje romana „Svitanje“ autorice Milke Bajić Poderegin.


Štampanje romana je nastavak projekta očuvanja srpskog kulturnog nasleđa na prostoru pljevaljske opštine. „Književni kritičari i ljudi koji se bave tom strukom, roman „Svitanje“ ne doživljavaju kao neko posebno književno djelo. Međutim za nas Pljevljake ovaj roman je dragocjen, jer govori o jednom vremenu i prošlosti i jedini je roman o Pljevljima, tako da je ponovno štampanje romana jako bitno za ovaj kraj. U romanu se upravo govori o dvojnoj vlasti turske i austrougarske. Kroz roman se nagovještava dolazak slobode, nakon viševjekovnog turskog ropstva i austrougarske okupacije. Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ je inicirao štampanje ovog romana iz razloga što ove godine proslavljamo 100 godina od Turske okupacije i 96 godina od Austrougarske okupacije“, kazao je Božidar Jelovac, predsjednik Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“.

Promocija knjige održana je prošle nedelje u sali Skupštine opštine, a o romanu su govorili akademik Ljubomir Zuković i profesori srpskog jezika i književnosti Marija Knežević i Bojan Strunjaš. Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ dobio je odobrenje od kćerki Milke Bajić Poderegin za štampanje trećeg izdanja. Odobreno je štampanje 1000 primjeraka, ali zbog teške materijalne situacije roman je štampan u 500 primjeraka, kaže Jelovac i dodaje da će narednih dana darivati gradsku i školske biblioteke sa određenim brojem primjeraka ovog romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari