Treći dan male mature: Osmaci danas polažu test iz predmeta po izboru 1Foto: Ministarstvo prosvete

Učenici osmog razreda danas polažu test iz predmeta po izboru čime se završava ovogodišnja mala matura.

Đaci će polagati test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru – geografiju, istoriju, biologiju, hemiju i fiziku.

Najveći broj učenika se opredelio da polaže test iz geografije.

Pre početka završnog ispita potrebno je da učenici dođu sat vremena ranije i da sa sobom ponesu đačku knjižicu,  obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.

Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu, napominju iz Ministarstva prosvete.

Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari