Broj prosvetnih radnika koji učestvuju u štrajku je sve veći, a prema poslednjim podacima, sindikata časovi su skraćeni u 1.230 od 1.780 osnovnih i srednjih škola, tvrde sindikati obrazovanja. Pregovori sa Ministarstvom prosvete se ne naziru, a prosvetari poručuju da će štrajk sa skraćenim časovima od 30 minuta trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Podsetimo, prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata za 10 odsto, da se donese jedinstven zakon o platnim razredima za ceo javni sektor, kao i da što pre počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru.

Prema podacima sindikata, najlošiji odziv i dalje je u beogradskim školama, dok su štrajk masovno podržali prosvetari u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu…

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je juče da će smanjenje plata zaposlenih u prosveti u istom procentu biti preneto u budžet za 2015. On je kazao da razume želju prosvetnih radnika da sačuvaju dohotke i njihov štrajk vidi kao mogućnost iskazivanja nezadovoljstva, ali da se nada da će se naći zajedničko rešenje i to tako da država „ne bude ucenjivana“. Vujović je naglasio da bi prosvetni radnici trebalo da budu „realni u onome što očekuju i traže iz budžeta“ i da „postoji dosta prostora da se stvari rade efikasnije i bolje“.

Osuda blokade

Dekanski savet Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predstavnici studenata zatražili su bezuslovan prekid svih oblika nasilnog i nezakonitog delovanja na univerzitetu i fakultetu, saopštio je juče savet. Na jučerašnjem sastanku Dekanskog saveta sa predstavnicima samoorganizovanih studenata Filozofskog fakulteta osuđena je blokada tog fakulteta kao nelegitiman i nasilan poduhvat grupe studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari