Nastava u svih šest srednjih i dve osnovne škole u Čačku i juče je, treći dan zaredom, potpuno obustavljena zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada prosvetnim radnicima. U ostalih pet osnovnih škola u gradu nastava se odvija sa skraćenim časovima od po 30 minuta, rečeno je u Sindikatu obrazovanja Čačak (SOČ), koji je organizator štrajka.

U Osnovnoj školi Filip Filipović, u kojoj je dva dana nastava bila potpuno obustavljena, danas se prešlo na skraćene časove od po 30 minuta. I osnovna škola Vuk Karadžić, koja je jedina radila u prethodna tri dana, takođe je juče počela štrajk sa skraćenim časovima od pola sata.

Čačanske škole štrajkuju od ponedeljka jer lokalna samouprava nije isplatila prosvetnim radnicima u tom gradu jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina staža za 2008. godinu. Prema podacima SOČ-a, za 150 radnika u Čačku lokalna samouprava treba da isplati ukupno oko 3,5 miliona dinara za jubilarne nagrade za prošlu godinu.

Načelnik društvenih delatnosti u Gradskoj upravi Miroslav Vujovićrekao je da je novac za jubilarne nagrade obezbeđen u budžetu grada, ali da ne može biti isplaćen zbog Zakona o budžetu Srbije, koji je donela republička vlada i kojim se isplata tih nagrada zabranjuje u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari