Vladajuća partija u Makedoniji VMRO-DPMNE pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, što će omogućiti premijeru Nikoli Gruevskom da ostane na funkciji na koju je prvi put stupio pre pet godina. Procenjuje se da će stranka koju predvodi Gruevski imati 55 od ukupno 123 poslanička mesta u Sobranju, za deset više od drugoplasiranog Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Članovi i pristalice VMRO-DPMNE proslavili su pobedu na ulicama Skoplja i drugih većih gradova.


Gruevski je prvi politički uspeh zabeležio u decembru 1999, kada je imenovan za ministra finansija u vladi Ljupčeta Georgievskog. U njegova najveća dostignuća tokom gotovo trogodišnjeg mandata ubrajaju se uvođenje poreza na dodatnu vrednost (PDV) i sprovođenje finansijskih reformi. Posle poraza VMRO-DPMNE na parlamentarnim izborima u septembru 2002. i unutarpartijskih trzavica, Gruevski je u maju 2003. zamenio Georgievskog na stranačkom kormilu.

Pobeda partije Gruevskog i njenih saveznika koji su činili koaliciju „Za bolju Makedoniju“ na izborima 2006. omogućila je tom političaru da formira vladu, čiji prioritet je bio ekonomski oporavak države. „Biće ovo dugo, teško i bolno putovanje, ali imamo tim sposobnih i časnih ljudi koji će dati sve od sebe“, izjavio je po preuzimanju dužnosti. Na drugi premijerski mandat stupio je posle prevremenih izbora u junu 2008.

Nikola Gruevski je rođen 31. avgusta 1970. u Skoplju. Godine 1994. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Kliment Ohridski“ u Bitolju. Ima i diplomu londonskog Instituta za hartije od vrednosti, a u decembru 2006. magistrirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Skoplju. Bio je guverner u Svetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, predsednik Državne komisije za hartije od vrednosti i predsednik Brokerske asocijacije Makedonije. Član je Asocijacije finansijskih tržišta i makedonskog Foreks kluba. Oženjen je Borkicom, s kojom ima kćerke Anastasiju i Sofiju. Govori engleski, francuski i nemački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari