Trećina Srba na Kosovu razume albanski, svaki drugi Albanac srpski

Istraživanje: Kako komuniciraju Srbi i Albanci na Kosovu?

Ostavite komentar


  1. Po ustavu R. Kosovo albanski i srpski jezik i pisma su ravnopravni i u službenoj upotrebi. Ali to je de jure a de fakto? Predsednik svih Kosovara ne zna ni da bekne srpski. Ramuš, Čeku i Limaj govore nekim iskvarenim hrvatskim a zabunu unose i zvaničnici RTP koji emituju nekakav program na HBSCG jeziku, i ako hrvatski, bošnjački i crnogorski nisu zvanični jezici po ustavu R. Kosovo. U privatnim radnjama nije problem sporazume anja ali u bankama i državnim službama na mestu za rad sa strankama su obično oni koji ne znaju ni reć srpski a pogotovo ćirilicu i obično se poziva neka starija osoba koja zna srpski. Veliki je problem što kvazi država R. Kosovo ima Kosovare kao narod ali nema jezik, religiju, kulturu i što se ne poštuje princip građanske države da su svi Kosovari potpuno ravnopravni već se majorizacijom albanske većine guše sve manjine a naročito srpska.
    Još u vreme kada sam ja živeo na KiM postojao je termin dvojezičnost i plata je onima sa dvojezičnost bila veća 20% ali, tu dvojezičnost su priznavali isključivo Albancima bez ikakvih sertifikata a Srbima su tražili potvrdu sa filološkom fakulteta otsek albanski jezik i književnost. Bojim se da je tako i sada, jer po prirodi stvari svaki policajac bi trebao da zna i albanski i srpski.

    1. Shta se the nalupao. I kipar ima drzavu a nema svoj jezik. Neznaci da kiparci nisu grci takodze i kosovars su albanci. Kratite Malo vashe gluposti. Srpskih nije sluzben jezik nego samo tamo gde zive srbi vecina

  2. Koju li svrhu imaju ove „naučne“ analize? O čemu mi govorimo, uprkos svim ovim dogadjanjima, ne od prošle nedelje nego, od prošlog veka? Kome od Srba treba albanski jezik i kome Albancu treba srpski jezik? Zar nije prošlo dovoljno vremena, zar nije bilo dovoljno stradanja, da se shvati kako ovde ne pomaže ni zajednički jezik, ni zajednička država, kao ni zajednički interesi, koji svugde „pale“ osim, na Kosovu i Metohiji i tamo gde se nastane Albanci?! Možda ste mogli da sprovedete istraživanje i da dodjete do neverovatnog zaključka odnosno, da je više Albanaca govorilo srpski u staroj Jugoslaviji nego u ovoj poslednjoj sazdanoj na „bratstvu i jedinstvu“. Bio sam prisutan kada deda od 80 godina prevodi svom unuku koji ima 18 godina a školovao se u „tamnici naroda“ odnosno, Jugoslaviji, u kojoj je vršena, kako Albanci kažu, „diskriminacija nad Albancima“?! Nama ne treba jezik da bismo se sporazumeli, nama Srbima je potrebno obrazovanje i jasna spoznaja, ko nam je u susedstvu. Mi još uvek živimo u zabludama da je sa njima moguć bilo kakav dogovor. Pored toga, potrebna su nam tehnička sredstva da se zaštitimo od ove pošasti, pošto nismo moćni, kao SAD ili Kina, pa da podižemo zidove. Ostavite se ovih patetičnih istraživanja, koja mogu samo da nas ponovo navuku „mečki na rupu“.

  3. Kada bi se pitao, za kog bi komentara pozitivno opredelio, dao bi veću ocenu, komentaru Zorana Kneževića. Zašto bi to uradio. Jel u njegovom komentaru obrazloženje i sadržaj su dalekovidniji u upođenju sa veoma izrazitom kratkividnošću Mioraga iz Peći. Poštovani Miodrag, mada ne živiš više na Kosovu, za tvoje viđenje, za tvoju percepciju (tvoje je pravo, jel si tako odgojen). Ako budeš pročitao Memorandum Garašanina, memorandum Vase Čubrilivića za proterivanje Albanaca, projekat Ive Andrica o manjinama (nobelovca), Kolonizaciju Kosova 1918-1941, Dr. Milovana Obradovića… možda ćeš se osloboditi ovih kratkividnih ideja i komentara. Albanci imaju sada, to traje i dalje sa srpskom politikom, ali nemaju problema sa Makedonijom, sa Crnom Gorom, sa Hrvatskom, sa Bosnom.
    A Srbija skim ima Problema?
    Hvala/faleminderit.

  4. A za to vreme, direktor kancelarije za “KiM”, čita svu albansku štampu, iako ne razume nijednu-jedinu reč!!!
    Šalu na stranu, u kojoj državi živiš ti kao pojedinac treba da znaš jezik večine, dok kao pripadnik večine nije obabezno, ali je poželjno znati jezik manjina. Na Kosovo ima manje od 5% Srba, i zašto bi Albanci morali znati srpki?! Pustote to zvanični jezik!!
    Na kraju-krajeva, koliko jezika pričaš, toliko i vrediš.

  5. To sto albanci sve manje znaju srpski i obrnuto je dobro za ovu kolonijalnu srbiju. Brza filtracija u srpskim sredinama bila bi pogubna za Srpski narod. Albanci mladji od 30 godina neznaju ni da beknu srpski sto je dobro .najbolje da ih prime braća englezi jer oni su njihovi puleni.

  6. Koja je poenta ovog istraivanja? Naravno da pripadnici albanske nacionalne manjine koji zive na teritoriji Srbije u sta, po medjunarodnom pravu spada i Kosovo, trebaju da znaju u vecem procentu jezik vecine u toj drzavi. Kao sto i Srbi u Albaniji trebaju da znaju albanski jezik. Zasto se ne uporedjuje koliko Albanaca u Srbiji i koliko Srba u Albaniji govore i vecinski jezik? Paralele se mogu pravizi izmedju nacionalnih drzava Srba i Albanaca a ne sa nepriznatim protektoratom koji niti je drzava niti je albanska drzava, sve ostalo je jeftina propaganda.

    1. Da bi se neka zemlja okarkterisala kao ‘država’, treba imati; ljude, teritoriju/granice i institucije koje sprovode zakon te iste države.
      Na “tzv, samoproglašenoj, pod prektoratom, geografskoj oblasti, okupinaroj zemlji,’ ili ti nazovi kako god hočeš, dok 112 zemalja sveta je zovu Republika Kosovo, Srbija nema ama baš ništa od gore navedenih elemenata. Ti možeš ko noj zabiti glavu u pesak, i ne videti isrinu ali realnost je drugačiji od tvoje percepcije.
      Evo ja, kao pripadnik večine na Kosovo znam da pričam srpski, mada priznajem lošije od engleskog ili nemačkog jezika, što ujedno meni daje prednost da pišem komentare u srpskim dnevnim listovima. Pozz

      1. Ako je sve tako, zašto tražite da vas priznamo i, ako ste država, kako to da niste članica UN?

      2. Posto ste Vi kao manjinski narod ljubimci ovih stranica zaboravljaju da vam napomenu da kao sto vi nikada nistenpostovali niti jednu drzavu j kojoj ste ziveli a bez obzira na medijsku promociju u Srbiji dobicete nista manje postovanje nego sto ste vi postovali sve drzave u kojoj ste ziveli

      3. Tvorevina koja nije u stanju da se uclani u UN, UNESCO, Savet Evrope, OEBS, Interpol itd nije drzava. Tvorevina koja na svojoj teritoriji ima strane trupe na osnovu mandata UN-a, koja nema resen status i tvorevinau koj je vlast skoncentrisana u stranim amabasada a ne u samostalnim institucijama je protektorat a ne drzava, ma sta zaslepljeni albanski nacionalisti fantazirali.Postoje brojne oblasti u Evropi koje imaju i Vladu i granice i policiju i ne smatraju se drzavom. ta tvorevina na Kosovu nema vojsku jer su za to potrebne milijarde i najmanje deset godina. nazvrljati na papir nesto ili se samoproglasit ne znaci nista. A sto se tice toga da ti pricas i pises komentare na srpskom jeziku, sta je tu cudno ili za aplaudiranje? Naravno da pripadnici manjine treba da znaju da komuniciraju na vecinskom jeziku drzave na cijoj teritoriji zive. Da se javljas iz Albanije to bi vec bilo drugo.

        1. Pustite UN. Kada ruje dobiju nešto zauzvrat ima da puste srbiju niz vodu, a posle će opet da počne kukanje i zapomaganje kao i uvek.

  7. Uzorak je veoma mali i verovatno rađen na severu Kosova (ili oko neke enklave gde još ima Srba) ali je moguće da odgovara stanju (mada, verovatno, generalno, ima manje Albanaca koji znaju srpski jer nemaju prilike ni potrebe da ga koriste). Šteta je što je tako ali to je posledica politike (naše) koja se od prisajedinjenja vodi prema tom stanovništvu. Ni Pašićevi radikali ni komunisti nisu imali pravi odnos prema tom delu Srbije. Ali da ne dužim, stanje je takvo kakvo je i biće samo gore jer političari sa obe strane, zbog svojih ličnih (nikako narodnih) interesa, seju mržnju i netrpeljivost a sve dok je tako neće valjati nikome, ni na Kosovu ni šire.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.