Izaslanik UN kritikovao je situaciju u Severnoj Koreji kada je reč o ljudskim pravima i opisao je kao „užasnu“, naglasivši da je jedna trećina tamošnjeg stanovništva bespotrebno gladna. Izaslanik UN za Severnu Koreju Vitit Muntarbhorn izjavio je da Severna Koreja nije siromašna, te je apelovao na Pjongjang da odustane od politike „vojska na pravom mestu“.

On je, takođe, kazao da UN ne može da pruži svim stanovnicima Severne Koreje zbog nedostatka sredstava. Izaslanik UN je kazao da su napori Pjongjanga da kontroliše ekonomske aktivnosti, a pogotovo da ograniči ulogu žena, uticali na smanjenje zaliha hrane. Tajlandski ekspert za ljudska prava koji je bio specijalni izvestilac UN za Severnu Koreju 2004, predstavio je konačni izveštaj sednici UN.

„Situacija kada je reč o ljudskim pravima u zemlji i dalje je užasna zahvaljujući represivnoj vlasti, koja je odjednom postala zatvorena i oprezna“, naglasio je Muntarbhorn. Prema njegovom mišljenju, dok veliki broj stanovnika živi u totalnoj nemaštini i pati zbog kontinuiranog nedostatka hrane i drugih potrepština, država je bogata mineralnim izvorima koji su pod kontrolom vlasti. Izaslanik UN za Severnu Koreju takođe je kazao da su se uslovi popravljali do sredine godine, budući da je Svetski program za hranu imao pristup većem delu zemlje nego ranije, te je obezbeđena pomoć za oko šest miliona ugroženih ljudi. Međutim, prema njegovim rečima, od tog perioda smanjena je međunarodna pomoć, na šta su uticale nove sankcije UN, koje su stupile na snagu nakon što je Severna Koreja izvršila drugu nuklearnu probu u maju, prvi put od nuklearnog testa, izvedenog 2006. Muntarbhorn je naglasio da mu nije dozvoljeno da uđe u Severnu Koreju, te je svoje izjave zasnivao na svedočenjima agencija UN koje operišu u zemlji, grupa za borbu za ljudska prava, kao i izbeglica koje su prebegle u Južnu Koreju, Japan i Mongoliju.

Muntarbhorn je, takođe, opisao atmosferu represije u zemlji, užasne uslove u zatvoru, i rekao da ljudi odlaze na prinudni rad zbog stvari kao što je nedolaženje na posao i gledanje filmova iz Južne Koreje. Zamenik ambasadora Severne Koreje pri UN Pak Tok Hun povrgao je nalaze izveštaja, istakavši da je dokument „pun izopačenosti, laži, netačnih podataka, koje su izmislile neprijateljske sile“.

Ženama zabranjeno da nose pantalone

U izveštaju UN se navodi da je situacija pogoršana zbog napora Pjongjanga da proširi državnu kontrolu nad ekonomskim aktivnostima. Ženama koje imaju manje od 49 godina nije dozvoljen rad u trgovini, piše u dokumentu, a pojedina tržišta su zatvorena, što je nekoliko puta dovelo do sukoba između žena trgovaca i vlasti. Ženama je takođe zabranjeno da voze bicikl, što je glavno prevozno sredstvo u zemlji, i moraju da nose suknje, rekao je izaslanik UN. Prema njegovom mišljenju, eksploatacija običnih građana postala je „pogubna privilegija vladajuće elite“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari