Istržni sudija Osnovnog suda u Požarevcu pokrenuo je istragu protiv karate trenera Dalibora Topića (39) iz Beograda zbog osnovane sumnje da je izvršio krično delo: teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

On se tereti zbog osnovane sumnje da je izazvao, vozeći traktor sa 0,99 promila alkohola u krvi, saobraćajnu nesreću u kojoj je Aleksa Panića (13) poginuo, a četrnaestoro dece, među kojima i njegova ćerka, teže i lakše povređeno. Njemu je određen pritvor do 30 dana. Istraga je počela raznim veštačenjima, dok će se sa saslušavanjem oko 40 svedoka početi krajem meseca, dok se deca, kojih je najviše među svedocima, ne oporave od pretrpljnog šoka.

Trener Topić, koji se nalazi se u Istražnom zatvoru u Požarevcu, tek je pre dva dana angažovao advokata Veljka Mihajlovića iz Požarevca, a do njegovog angažovanja branio se sam. Njemu je ova tragedija veoma teško pala i neprestano se kaje sbog smrti malog Alekse i svega što se dogodilo. Zbog toga je od uprave zatvora i pravosudnih organa zatražio da mu u ćeliju dovedu sveštenika, koji bi ga ispovedio i tako mu malo olakšao bol u duši.

Inače, kako nam je rekao njegov kolega, vlasnik jednog karate kluba u Srbiji, Topić je veliki vernik.

– Topić se, kao i ja, izdvojio iz Karate saveza Srbije zbog neslaganja sa načinom kako predsednik Nicović vodi savez, i učlanio se u novoosnovanu Karate uniju. Njegov klub je jedan od većih, ako ne i najveći, karate klub u Srbiji. Ima oko 500 članova u svim kategorijama i veoma je uspešan na takmičenjima svih rangova. Topić je učenik čuvenog karatiste Jorge i karijeru je gradio po njegovim metodama. On je kao veliki hrišćanin svom klubu uz blagoslov sveštenstva odabrao slavu, na kojoj su prisustvovali svi članivi, kao i roditeljelji dece koji kod njega treniraju. Za decu se brinuo kao za svoju, pa ih je nebrojano puta odvodio i vozio kući posle treninga. Ova tragedija me je veoma pogodila i ubuduće ću i ja koji, kao i Topić, organizujem razna takmičenja, putovanja i pripreme dece, povesti računa o svemu tome, jer je odgovornost veoma velika – kaže poznati karate trener i vlasnik karate kluba.

Prema rečima našeg izvora bliskom istrazi, uzrok nesreće nije alkoholisanost vozača traktora, koja je bila mala i koja će se dodatnim veštačenjem konačno utvrditi, već neznanje i nestručno upravljanjem traktorom.

– Topić, koji je iz dobre namere preuzeo volan od vozača koji je dovezao traktor na Beljanicu, jer je bio mnogo alkoholisaniji od njega, nije znao kako se pravilno upravlja traktorom. On je njega vozio kao da vozi putnički auto. Traktor se i na uzbrdici, i na nizbrdici vozi u jednoj brzini i nikako ne sme da se šaltuje, jer tada menjač blokira u ler i kočnice ne funkcionišu. Topić je načinio fatalnu grešku želeći da na nizbrdici prebaci iz viši stepen prenosa u niži. Traktor je dobio ubrzanje, a vozač se uspaničio i nekoliko puta zalomio je volan, što je dovelo da se prikolica otkači i prevrne-rekao nam je naš izvor.

Topićeva porodica, koja za nesreću krivi zlu sudbinu, ogorčena je na tendeciozna pisanja pojedinih medija, koji su ne birajući reči pisali o nesreći, jer im je takvo senzacionističko pisanje nanelo veliku štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari