U budućem sazivu andaluzijskog regionalnog parlamenta nova levičarska partija Podemos, oštar protivnik štednje koju Španiji nameće EU, biće uticajna snaga pošto je na nedeljnim lokalnim izborima osvojila 15 mesta. Bio je to prvi test za partiju koja je obećala da će ići stopama grčke Sirize.

Socijalisti, koji su na vlasti u Andaluziji već više od tri decenije, i dalje će vladati regionom, ali neće imati apsolutnu vlast, budući da su vladajući predvođeni Suzanom Dijaz osvojili 35,4 odsto glasova. Narodna partija osvojila je drugo mesto sa 27 odsto glasova ili 33 poslanička mesta, dok je konzervativna Narodna partija premijera Marijana Rahoja najveći gubitnik budući da je zabeležila oštar pad u odnosu na rezultate sa izbora 2012. Vođa te stranke u Andaluziji Huan Manuel Moreno priznao je da nije zadovoljan rezultatom.

Izbori u Andaluziji, piše Telegraf, izazivaju poprilično interesovanje i van regionalnih granica, budući da Španiju ove godine čekaju opštinski, regionalni i opšti izbori, a mnogi nedeljnu trku upravo vide kao važan pokazatelj izbornog osećanja.

Glasanje u ovoj španskoj pokrajini prvo je na kojima je moglo da se vidi da li će Podemos, stranka koja je nastala u januaru 2014. i izbila na četvrto mesto na evropskim izborima u maju, sa pet poslanika i 1,2 miliona glasova, moći da transformiše političku scenu. Budući da je stopa nezaposlenosti u ovom regionu dostigla čak 34 odsto, što je najveći nivo u zemlji, te da su socijalisti uvučeni u navodne zloupotrebe stotina miliona evra od javnih fondova, stručna javnost tvrdi da je glasanje početak trke Podemosa da nezadovoljstvo građana pretvori u glasove u sopstvenu korist.

Kao što je u nedelju kazala kandidatkinja Podemosa za Andaluziju Tereza Rodrigez – „izbori su počeli i nastaviće se“. Ostatak Španije, veruje politički analitičar Hose Ignacio Toreblanka, sada će sa punom pažnjom pratiti da li će Podemos ispuniti svoja obećanja. „Sada je trenutak za njih. Da svoju retoriku, velike govore i sve velike ideje oko krize i nejednakosti pretvore u realnost“.

Podemosovih 15 mesta mogla bi ih staviti u primarnu i uticajnu poziciju u odnosu na socijaliste. Pred njima je dilema da li da budu formalna ili ad hok osnova budući da socijalisti „love“ koalicione partnere. Svaki savez sa njima mogao bi „razblažiti“ Podemosovu poruku promena, piše Gardijan, dok bi potpuno odbijanje saveza moglo destabilizovati regionalni parlament i dati kredibilitet opozicionim tvrdnjama da je glas za Podemos glas za nestabilnost, piše Gardijan.

ISPRAVKA

Poštovani,

Ambasada Španije ljubazno želi da Vam ukaže na grešku u današnjem (ponedeljak, 23. mart) članku na 11. strani pod naslovom „Podemos ušao u regionalni parlament“. Naime, u prvom pasusu se kaže: „Kao i na prethodnim izborima, najviše glasova (36 odsto) je osvojila Socijalistička partija…“. Skrećemo pažnju da je na prethodnim izborima, održanim 2012. godine, najviše glasova i poslaničkih mesta (50) osvojila Narodna partija, dok je Socijalistička partija osvojila, isto kao i sada, 47 poslaničkih mesta.

Ambasada Španije u Srbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari