Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana“ u Pirotu ima zalihe mazuta od 400 tona koje su dovoljne za nesmetano grejanje u narednih 12 do 13 dana, izjavio je direktor ove toplane Radovan Nikolić.



– Grejna sezona počela je 15. oktobra i izvesno je da će ona bez prekida biti nastavljena sve do 15. aprila kada se grejna sezona završava – kaže Nikolić.


Pirotska toplana je na početku grejne sezone od Robnih rezervi dobila 2.000 tona mazuta i te količine su potrošene.

– Očekujemo još oko 1.000 tona mazuta iz robnih rezervi do kraja sezone. Sa tom količinom ćemo završiti grejnu sezonu. Do sada smo od kredita koji smo uzeli i iz sopstvenih prihoda od „Nis Petrola“ kupili oko 20 cisterni mazuta. Nabavljamo nove količine mazuta, grejanje u Pirotu se ne dovodi u pitanje jer smo uvek imali na zalihama od 350 do 400 tona mazuta – kaže Nikolić, dodajući da se sukcesivno nabavljaju nove količine mazuta i da u ovom trenutku daljinsko grejanje u Pirotu nije ugroženo.

Nikolić kaže da imaju veliki problem što naplata računa korisnika ne ide tempom koji očekuju. Dug za grejanje iznosi 59 miliona dinara, od čega su vlasnici stambenog prostora dužni 20 a ostatak od 39 miliona dinara vlasnici poslovnog prostora.

– Dug naplaćujemo tužbama i stalno šaljemo opomene pred tužbu – kaže Nikolić.

Od 1. januara ove godine, kako je ranije najavljeno, poskupelo je grejanje za 10 odsto i to samo za stambeni prostor. Cena po metru kvadratnom stambene površine sada iznosi 63 dinara bez PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari