Trg Nikole Pašića: Radovi poskupeli za 23 miliona dinara, rok za završetak produžen 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Trg Nikole Pašića još nije spreman za slikanje gradonačelnika. Rok za završetak rekonstrukcije ponovo je produžen, ali ono što više brine Beograđane je to što su radovi ponovo i poskupeli – ovog puta za još oko 23 miliona dinara. Zašto – gradonačelnik ne zna.

Dok Trg Nikole Pašića, kako je početkom rekonstrukcije i najavljeno, bude mesto kuda građani neće samo prolaziti, već će se i zadržavati, čekaće se bar još dva meseca – jer se ovoga puta poskupljenju radova pridružio i njihov produžetak, prenosi N1.

„To prvo poskupljenje, odnosno povećanje cene vrednosti ugovora dogodilo se u maju i tada je sa 584 miliona dinara bez PDV-a vrednost ugovora povećana na 609 miliona dinara“, kaže Nevena Petaković iz Nove ekonomije.

U maju, dakle, dodatnih 25 miliona, sada – oko 23. Razlog prvobitnog poskupljenja, pisala je tada Politika, bio je to što projektom nije bilo predviđeno da se sve što se iskopa na gradilištu odveze i na deponiju.

„Sada sa tim odlaganjem gradski urbanista zapravo kaže da je nesposoban da napravi jedan projekat i u njega uračuna sve troškove koji će doći. To su sve izgovori koji se samo koriste kako bi obe strane ostvarivale profit, ali taj profit plaćaju građani Beograda“, kaže Natalija Stojmenović, šefica odborničke grupe ZLF.

Platiće i nove nepredviđene radove, koji su sada dodati ranije „utvrđenim viškovima i manjkovima radova“. Manjka, međutim, i objašnjenje šta to zapravo podrazumeva.

„Jedino grad i izvođač radova znaju konkretne razloge i detaljnije razloge zbog čega je došlo do poskupljenja i povećanja cene radova“, objašnjava Petaković.

„Nemam pojma. To radi direkcija, ne, Agencija za investicije…..“, kaže gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Radi, ispravio se gradonačelnik, Sekretarijat za investicije. Pošto je utvrdio na kojoj adresi može da se informiše…..

„Ako se setim pitaću, to jest, ako… Ako se setim, setim, ako se ne setim… Ali pitaću, stvarno ću pitati“, kaže Šapić.

Mi smo pitali i gradsku upravu i izvođača radova. Ni uprava, ni Invest gradnja, jedna od šest firmi koje rade na rekonstrukciji, ali i ona sa najvećim delom posla, nisu nam dali objašnjenje. Pitaće kaže i odbornica Skupštine grada.

„Ali moram da budem iskrena. To da ću dobiti neki smislen i jasan odgovor, da ću dobiti neki materijal koji pokazuje tačno i transparentno zašto su ovi radovi poskupeli, mislim da se neće desiti“, kaže Stojmenović.

Osim manjkova objašnjenja i viškova pitanja, novi rok od 75 dodatnih dana trebalo bi da znači kraj svih predviđenih i nepredviđenih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari