„Ritam Evrope!“, u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, jedinstvena manifestacija u Srbiji, regionu i Evropi, održana je na datum sa velikom tradicijom – 9. maja na Trgu slobode u Novom Sadu. Ove godine kao kruna manifestacije nastupili su bendovi Mamurlook, Zemlja Gruva, Letu Štuke i Laibach.


– Povod za organizovanje ovakvog događaja je realna potreba da se na mapi kulturnih dešavanja regiona ucrta jedna nova pobeda, proistekla iz kulture i od umetnika koji njoj doprinose, kaže za list Danas direktor novosadskog SKC-a Zdravko Vulin.

Manifestacija „Ritam Evrope!“ predstavlja kulturni potencijal, ona ujedinjuje umetnike, stvaraoce i angažuje sve segmente društva. Vulin ističe da je upravo zato ove godine za krunu manifestacije – koncert na Trgu slobode, odabran sastav Laibach kao jedina grupa iz regiona koja je uspela da učvrsti međunarodnu karijeru serijom, po svemu izuzetnih, albuma i koja je potvrdila da spada među najrelevantnije eksponente mislećeg dela globalne scene. Kako im je to pošlo za rukom? Da su se u dobro vreme našli na dobrom mestu, tačan je ali nedovoljan odgovor. Ključna reč je hrabrost. Laibachov umetnički kredo od početka je bio razobličavanje estetske bliskosti, gotovo srodnosti nepomirljivih ideologija kakve su bile komunizam i fašizam.

Postavljanjem ideje manipulacije pred ogledalo, pokazali su sve aspekte kontrole javnosti, unapred programirajući reakcije koje će izazivati njihovi pojedini potezi. Ta vrsta manipulisanja vrlo brzo ih je dovela u potpuno superiornu poziciju, u kojoj se svaki napad automatski pretvarao u oruđe odbrane. Pri tome se sama grupa nikada nije branila od optužbi i podmetanja: sa punim uverenjem istinskih umetnika nastavljali su svojim putem, praćeni besomučnim lajanjem i ponekim ujedom neukih, nedostojnih i zlonamernih. I publika je u Novom Sadu ovacijama pozdravila one koji su potvrdili staru izreku „Psi laju, karavani prolaze“.

Studentski kulturni centar Novi Sad odabrao je pre pet godina upravo datum kada se obeležava Dan pobede nad fašizmom za serijal koncerata „Ritam Evrope“. Za pet godina („Ritam Evrope!“ prvi put je održan 2007) na samom koncertu nastupio je veliki broj sjajnih sastava iz Novog Sada, Srbije, regiona, Evrope i sveta. Prve godine, publika je na prepunom Trgu slobode u Novom Sadu uživala uz Atheist Rap, Vrisak generacije i engleske pank legende Peter and the Test Tube Babies. Sledeće godine, zbog podudaranja datuma manifestacije i izbora, tadašnja lokalna vlast nije dozvolila održavanje „Ritma Evrope“ na Trgu slobode pa je ceo događaj premešten u park kod Filozofskog fakulteta. Engleski sastav The Damned tada je prvi put gostovao na prostorima bivše Jugoslavije, uz podršku novosadskih Ragmana, Piknika i Blitzkriega. Manifestacija se 2009. ponovo vraća tamo gde joj je i mesto, na prepuni Trg slobode. Britanski pank rok bend The Adicts napravio je od svog nastupa spektakl za pamćenje, a pre njih svirali su još i lokalni ska sastav Ringišpil i splitski TBF. Devetog maja 2010. godine na istom mestu svirali su Talco iz Italije, Skarface iz Francuske, makedonski Supehiks, kao i Neozbiljni pesimisti iz Sombora.

Peti „Ritam Evrope!“ održan je 9. maja prošle godine, a kao zvezde večeri publika je imala prilike da vidi hrvatski pop sastav Jinx. Sjajan štimung priredili su i Pannonia All-star Ska Orchestra iz Budimpešte, slovenački Elvis Jackson, beogradski Vrooom kao i Argies, pank bend iz Argentine.

Dan Evrope

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo više od pedeset miliona ljudi. Na samom početku, tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder. Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari