Savremeni kamion za odvoženje smeća, čiju su nabavku finansirali Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres, uručen je predstavnicima opštine Trgovište i to je prvo ovakvo vozilo koje će koristiti lokalno komunalno preduzeće.

Javno preduzeće „Komunalac“ sa novim vozilom, čija nabavka je koštala blizu 130 hiljada dolara, moći da zadovolji potrebe za odnošenjem smeća oko 2.500 domaćinstava, čime je kapacitet za uklanjanje smeća bitno povećan.

Na ovaj način u potpunosti će biti pokriveni samo Trgovište, ali i susedna sela Radovnica, Donji Stajevac, Šajince i Novo Selo, čime će ujedno biti trajno sprečeno stvaranje divljih deponija, rasturanje otpada po okolini i izbijanje zaraza i epidemija.

Kamion će sakupljati smeće jednom nedeljno u centru opštine, dok će svake druge nedelje odvoziti otpad iz okolnih sela.

– Zahvaljujući podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske, opštinsko komunalno preduzeće sada će moći da zadovolji potrebe oko osamdeset odsto stanovnika Trgovišta za odnošenjem smeća. Na ovaj način moći ćemo da sa ekološki čistom sredinom planiramo naš razvoj. Do sada je preko ovog programa, koji najvećim delom finansira švajcarska vlada, za projekte u Trgovištu izdvojeno oko 400.000 evra, za unapređenje kvaliteta života – ocenio je predsednik opštine Nenad Krstić.

– Pored nabavke vozila za odvoženje smeća, EU Progres uložio je velike napore da se zaštita životne sredine u Trgovištu poboljša i kroz izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine – navela je Jasmina Ilić, jedna od menadžerki ovog programa.

Opština Trgovište sa oko pet hiljada stanovnika spada u red najsiromašnijih u Pčinjskom okrugu. Posebno su izraženi problemi u oblasti lokalne putne infrastrukture i to naročito u zimskom periodu, a postoji i opasnost od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari